Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na aukciji Bourdainovih osobnih predmeta prodavat će se i njegov najdraži nož iskovan od meteorita

bourdain-pivo

Kolekcija stvari koje su pripadale chefu Anthonyju Bourdainu prodavat će se na online aukciji u listopadu. Šezdeset posto prihoda od prodaje bit će uplaćeno Bourdainovoj supruzi Ottaviji Busiji i kćeri Ariane. Ostalo će donirati za stipendije za mlade kuhare, koje će studentima CIA-e (Culinary Institute of America) omogućiti da jedan semestar provode u inozemstvu. Za aukciju je najavljeno 215 predmeta. 

Dvjestotinjak predmeta je gotovo sve što je Anthony Bourdain imao, jer je većinu života provodio radeći i na putu. Novac i predmeti nisu ga zanimali. Za sobom je ostavio puno veći kapital, serije Parts Unknown i No Reservations, potpuno novi pogled na ulogu gastronomije u današnjem svijetu, milijune fanova, sljedbenika i mladih chefova koji slijede njegovu etiku otvorenosti, tolerancije i humanosti. 

Među predmetima koji idu na aukciju ima i poklona koje je Bourdain dobivao gdje god je putovao, ali je dosta pažljivo birao što će zadržati. Njegova dugogodišnja tajnica Laurie Woolever za The New York Times je rekla predmeti koji će biti ponuđeni na aukciji predstavljanju dosljedan portret Anthonyja Bourdaina. 

noz-bourdain

“Cijenio je komfor i imao je ukusa, znao je kako koristiti stvari koje je volio,” rekla je Woolever, “Kad nas je Vogue nazvao s prijedlogom da naprave njegov portret, bila sam uvjerena da će odbiti. Prevarila sam se, kao i toliko puta s njim. Rekao je “Nego što nego ću pristati, iz čiste taštine. Polaskan sam!” Iako se bunio protiv snobizma u svojoj profesiji, Bourdain je bio ponosan na svoj odgoj, i sofisticirani ukus svojih roditelja. Za razliku od tolikih zagovornika “ulične” “iskrene” “etničke hrane”, strast u traženju najboljih noodlesa na tržnici u Kambodži i nije zabranjivalo uživanje u najboljim svjetskim fine dining restoranima u New Yorku, Tokiju i Parizu.

Bourdain je bio puno pametnija vrsta ideologa. Promovirao je vrijednosti i ukidao etikete. To se vidi i u katalogu aukcije, koju će voditi aukcijska kuća Mason, gdje su zajedno jakna američkog marinca, djela Ralpha Steadmana, suradnika Huntera S. Thompsona i Bourdainova prijatelja, metalna preša za patke iz jedne epizode Parts Unknown i neki od Bourdainu najdragocjenijih predmeta, poput kuharskog noža od legure čelika i meteorita, njegove zbirke vinila, i rukopisa za njegove prve knjige.

Upravo se za te predmete predviđa i najveći interes kolekcionara. Bourdainov nož je kovač Bob Kramer, od južnoameričkog Campo de Cielo meteorita. Bourdainu ga je poklonio 2016. godine. “Bio je oduševljen, i ja sam bio oduševljen” rekao je Kramer novinarima, “Ušao je u bar i rekao Čovječe, koliko sam se veselio ovome. Držao je nož, gledao u mene, ne znam, na trenutak se među nama stvorila veza. Jer sam nož napravio specijalno za njega.” Vojnu jaknu Bourdain je dobio 2006. kad je s ekipom morao hitno bježati iz Bejruta, jer su upali u borbe Izraelaca i Palestinaca. Bourdain je u Libanonu snimao jednu epizodu serije No Reservations, i ostao je zarobljen u Bejrutu s grupom Amerikanaca koje su evakuirali američkim brodom U.S.S Nashville. Mornari su Bourdainu poklonili jaknu s posebnim znakom, dva ukrštena noža. Ukupna vrijednost predmeta na aukciji procjenjuje se na 200.000 do 400.000 dolara. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.