Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li samo natjecatelji krivi za užasno nisku razinu domaćih reality emisija o kuhanju?

vecera-za-pet

Uoči početka emitiranja HTV ova serijala Kuhan i pečen, razgovarali smo s dvojicom uglednih profesionalnih kuhara koji kao pomoćnici sudjeluju u toj hrvatskoj verziji BBC-jeva formata, kojeg je osmislio Jamie Oliver. U Kuhan i pečen natječu se amateri, kućni kuhari bez profesionalnog iskustva. Jedan od naših sugovornika kaže kako je tijekom snimanja naletio na par jako talentiranih natjecatelja, s kojima je užitak raditi. Drugi kuhar brutalno je iskrenio rekao da većina kandidata nema pojma o kuhanju. 

Skloni smo, nažalost, više povjerovati našem drugom sugovorniku. Ne zato što volimo loše vijesti, nego stoga što dosadašnje reality emisije svih hrvatskih televizija pokazuju da velika većina kandidata nema pojma o kuhanju ni o hrani (tek je par natjecatelja u Masterchefu činilo iznimku).

I doista, ako analiziramo većinu hrvatskih televizijskih gastro sadržaja posvećenih amaterima, lako je zaključiti, koliko god to nepopularno zvuči, da je 95 posto sudionika tih emisija duboko posvađano s hranom.

Uzmimo kao primjer vječnu RTL-ovu emisiju Vecera za pet, koja se ove godine preselila na selo. U Večeri za pet natjecatelji pripremaju skoro isključivo najbanalnija jela poput šnicla punjenih šunkom, sirom ili šampinjonima , krivo kuhanih gulaša, punjenih palačinki, dok se u emisijama snimljenima na moru katkad pojavi koji brudet, salata od hobotnice ili buzara.

Tehnike koje se upotrebljavaju u Večeri za pet jesu prženje/ pečenje/pohanje, sve to na tavi, uz pokoju peku ili gradele. Umaci se skoro uvijek rade uz dodatak vrhnja za kuhanje: nikome ne pada na pamet da kuha s pravim temeljcima, ali ni s pravim, punomasnim vrhnjem, a deserti i usred sezone sa smrznutim voćem.

Večera za pet otkriva općenito siromašnu razinu hrvatske kućne prehrane i utoliko je ta emisija dragocjena, koliko god da je inače grozna. Gotovo isto vrijedi za Tri, dva, jedan – kuhaj! a nema skoro nikakve sumnje da će i Kuhan i pečen patiti od istih problema

Većina Hrvata naprosto ne zna kuhati, a ona manjina koja zna ne želi se pojavljivati na televiziji. Što je jedan od bitnih razloga zbog kojeg nitko u Hrvatskoj nije kadar snimiti veličanstveni gastronomski reality kao što je Great British Bake Off, čiji natjecatelji, slastičari amateri, uglavnom znaju više o slastičarstvu od većine hrvatskih slastičara profesionalaca.

Hrvati, načelno govoreći, još uvijek i jedu nutricionistički loše i tehnički banalno . Dok se to ne promijeni, ni domaće emisije o kuhanju ne mogu biti dobre.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.