Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

17-godišnjak je oslijepio jer se hranio samo pomfritom i čipsom

cips

Mladić se liječnicima prvi put obratio kad je imao 14 godina. Žalio se na umor. Nije pio nikakve lijekove, imao je normalnu težinu i postotak masnog tkiva, nije pokazivao simptome pothranjenosti. Što ne bi bilo neobično, da nije priznao kako otkad je krenuo u školu jede isključivo pomfrit, Pringles čips, bijeli kruh, industrijsku šunku i salame, te ne podnosi hranu određene teksture. Liječnici su otkrili da pati od manjka vitamina B12 i anemije, dali su mu vitaminske injekcije i savjetovali zdraviju prehranu. Godinu dana kasnije, mladić je ponovno došao .

Žalio se na probleme s vidom i padanje kose. Liječnici su opet zaključili da mu nije ništa i poslali ga kući. Idući put kad je došao imao je 17 godina i bio je slijep. Liječnici sa Sveučilišta u Bristolu otkrili su da i dalje pati od manjka vitamina B12 bakra i selena, da u organizmu ima višak cinka, manjak vitamina D i da su mu kosti oslabile. Njegova sljepoća ih je zaintrigirala i odlučili su proučiti mladićev slučaj. U studiji koju su nedavno objavili u Analima interne medicine, tvrde da je mladiće obolio od optičke neuropatije uzrokovane prehranom, odnosno nepovratno oštećenje očnog živca.  Pojednostavljeno, oslijepio je od čipsa.

Njegova bolest u razvijenim zemljama uglavnom se javlja kod osob koje imaju problema s crijevim ili piju lijekove koji sprečavaju absorpciju hranjivih tvari. U nekim dijelovima svijeta može je uzrokovati glad izazvana ratovima, siromaštvom ili sušama. Koliko se zna, još nije zabilježen slučaj optičke neuropatije izazvane pothranjenošću na Zapadu. Da su liječnici ranije shvatili o čemu je riječ, mladiću su mogli spasiti vid. Ali njegov slučaj važan je jer pokazuje ekstremne posljedice ekstremnog junk fooda, odnosno pokazuje da prehrana puno više izravno utječe na fizičko zdravlje nego što često želimo priznati. Liječnicima nije običaj pitati ljude kako se hrane ako simptomi ne upućuju na poremećaje koje češće povezujemo s prehranom. A trebali bi pitati uvijek.

Više je znanstvenih studija pokazalo da loša prehrana i manjak minerala mogu izravno utjecati na vid i zdravlje očiju. Znanstvenici su također upozorili da današnji običaji hranjenja, ponajviše masovna sklonost junk foodu, povećavaju broj oboljelih od optičke neuropatije. Problem se, kažu, mora rezati u korijenu, u ranom djetinjstvu kada je još normalno da su djeca izbirljiva oko hrane, ali je i vrijeme da ih se postupno navikava na prirodnu i zdraavu hranu.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.