Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je došao beef jerky. Podsjeća nas na pseće kolačiće premazane paprom

beef-jerky

U je došao beef jerky. Podsjeća nas na pseće kolačiće premazane paprom. Jerky je jako dehidrirano meso, koje se u supermarketima prodaje u vrećicama, kao bilo koji drugi snack, i koje se može jesti bez ikakve dodatne obrade: naprosto otvorite vrećicu jerkyja pa grickate, baš kao što grickate čips.

Jerky sadrži vrlo visoku količinu proteina, uz malo masnoća, pa se smatra idealnom vojničkom hranom. Dapače, jerky je zbog svoje proteinske vrijednosti ušao u program prehrane američkih astronauta dok borave u svemiru. Logika je jasna: jerky daje jako puno energije, a zauzima užasno malo prostora. 100 grama jerkyja sadrži između 300 i i 420  kalorija, što je jednako ili znatno više nego biftek od 200 grama.

Jerky je, nadalje, esencijalni segment američke popularne prehrane. Nema drugstorea ni benzinske crpke u Americi na kojem se jerky ne prodaje, baš kao i čips. Osim u Sjedinjenim Državama i Kanadi, razne varijante jerkyja pripremaju se u rubnoj Kini (Hong Kong, Macao) a u zadnjih se desetak godina kultura jerkyja počela širiti Europom. 

Jerky se načelno proizvodi od cijelih, tanje rezanih komada govedine, no jeftinije varijante rade se od goveđih ostataka, baš kao što se kebabi u Hrvatskoj proizvode od raznih mesnih ostataka i masnoća, koji se onda rekonstituiraju da bi neobaviještene kupce  podsjećali na pravo meso.

Većina pakiranih jerkyja (postoje i svježe varijante s kraćim rokovima trajanja) prepuna je soli i šećera, što naravno kompromitira njihovu nutricionističku vrijednost.

Jerky smo prvi put u Hrvatskoj vidjeli ovih dana, u jednom od dubrovačkih Müllera. Radi se o proizvodima njemačke tvrtke Conower. Müller osim goveđeg distribuira i svinjski i pureći  jerky. Mi smo kupili vrećicu Beef Peppered Jerkyja od 60 grama za 60 kuna, što je barem dvadeset posto skuplje od cijene istog proizvoda u Njemačkoj, i 40 posto skuplje od cijene Conawerova Beef Jerkyja u internetskoj prodaji. No, cijena je najmanji problem.

Puno je gore što ovaj jerky intenzivno miriše po psećim kolačićima premazanim crnim paprom. Riječ je o jednom od najneugodnijih proizvoda koje smo ikad kupili u bilo kojem dućanu bilo gdje u Europi. Ovim se putem ispričavamo jednom dubrovačkom hotelu, u čijoj smo sobi ostavili cijelu otvorenu vrećicu ovog prilično groznog proizvoda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.