Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Daniel Tschachler: ‘Točno je da sam gosta zamolio da se vrati za stol, ali nisam povisio ton’

Daniel-Tschatchler

Jutros smo od austrijskog chefa Daniela Tschachlera primili mail s reagiranjem na naš jučerašnji članak o tome da Tschachler više ne radi u Noelu Buje zato što se neprimjereno ponio prema jednom gostu. Gospodin Tschachler prvo kaže da je za otkaz doznao s društvenih mreža, da je cijeli njegov tim poslije toga dao otkaz, te najavljuje tužbu protiv Noela. Kad je, pak, riječ o samom incidentu, koji je uzrokovao Tschatchlerov odlazak iz Noela Buje, austrijski chef priznaje da je jednog gosta zamolio da se vrati za stol, te se ispričava ako se gost zbog toga osjetio uvrijeđeno.

Međutim, Tschachler tvrdi da ni u jednom trenutku nije povisio glas, dok spomenuti gost tvrdi da je chef bio neugodan nakon što su oni ustali od stola da bi kraj bazena gledali zalazak sunca. Tschatchler , nadalje, u svom reagiranju objašnjava zašto je važno da degustacijski jelovnici budu strogo vremenski organizirani.

Jučer smo, također, dobili smo poruku gostiju koji su odsjeli u hotelu San Canzian u sklopu kojega se nalazi Noelu Buje, i tamo večerali dva dana ze redom početkom kolovoza. Budući da su produljili boravak u hotelu za jedan dan, tvrde ti gosti, pet ili šest sati prije večere zamolili su su osoblje da provjeri s kuhinjom je li moguće kombinirati jela s dva tasting menija, da ne bi morali ponavljati jela od prethodne večere.

Također tvrde da su im u Noelu Buje potvrdili kako mogu bez problema kombinirati jela s dvaju menija. No, kad su došli na večeru, dočekalo ih je iznenađenje. “Čim smo se pojavili u restoranu, prišao nam je chef, koji je bio vidno uzrujan. Počeo nam je objašnjavati kako njega nitko nije obavijestio o našem zahtjevu, da ga on odbija i da mu ne pada napamet sada kuhati neke nove umake za koje nema pripremu, premda mi nismo tražili ništa izvan menija. Bila je to posve neobična situacija,” kaže taj gost.

U nastavku objavljujemo reagiranje chefa Daniela Tschachlera u cjelini:

Poštovani,

Moram reagirati na navode iznesene u članku u Vašem mediju od 25. kolovoza 2019. godine nakon čijeg čitanja sam ostao šokiran. Nanesena mi je, kako profesionalno tako i osobno, nemjerljiva šteta, stoga sam dužan iznijeti i svoju stranu priče a svoju ću zaštitu potražiti i sudskim putem.

Za otkaz o radu i nezadovoljstvo mojim radom sam saznao na društvenim mrežama, nakon čega sam otišao do restorana Noel po objašnjenje koje nisam dobio te sam samim time primoran reagirati ovim putem.

Pod pretpostavkom da znam o kojem se gostu radi i zbog čije pritužbe ovako naglo više nisam chef u restoranu Noel, istina jest da sam razgovarao s njime tijekom te večeri (kao i sa svim svojim gostima, jer za chefa je važno znati reakciju i zadovoljstvo gosta hranom, kao i cjelokupnim iskustvom), ali ni na koji način nisam povisio ton na njega ili njegovu pratnju. Zamolio sam ga da se vrati za stol i ako se zbog toga osjetio uvrijeđen – ispričavam se.

Kod kreiranja menija, planira se cjelokupni doživljaj za gosta, ne samo u Hrvatskoj, već svugdje u svijetu radi se na što boljem iskustvu za gosta. Gdje god išli tasting menu ima svoj zadani tok jer svi želimo da naši gosti imaju najbolji mogući doživljaj hrane stoga je tok dosta strogo isplaniran unaprijed. Samim time, sva jela su planirana da se međusobno nadopunjuju.

Također bih dodao kako je cijeli moj tim dao otkaz nakon objave priče u medijima, a bez da su prethodno razgovarali sa mnom.

Obzirom da sam za otkaz saznao putem medija, te mi se nitko od poslodavaca nije obratio, planiram podići tužbu. Također, širenjem neistina nanesena mi je izuzetna profesionalna šteta, te je ugrožena moja budućnost i karijera u Hrvatskoj. Članak i neistine koje se šire utječu na mene i moju obitelj.Šokiran sam time te molim javnu objavu mojeg demantija.

S poštovanjem,

Daniel Tschachler

Foto/Šimun Šitum

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.