Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto Dubrovnik i ove sezone razvaljuje

dubrovnik-destinacije

U petak 23. kolovoza objavljeno je da je na dubrovački aerodrom sletio dvomilijunti  putnik. Poanta je u tome da je ove godine dvomilijunti putnik sletio u Dubrovnik čak 19 dana ranije nego lani.

Gužva se vidi i u barovima i restoranima. Dok se  prošle godine u više restorana u centru moglo ući bez rezervacije, ovog je ljeta to gotovo nemoguće. Barovi su pak prepuni i iza ponoći. U noći s četvrtak na petak na Stradunu i u okolnim ulicama bila je veća gužva nego u središtu Zagreba u devet navečer, kad nije ljeto.

No, o ovogodišnjoj potražnji za Dubrovnikom možda najpreciznije govore hotelske cijene. I to ne za kolovoz, nego za rujan.  Jučer smo naime na Booking.comu upisali datum 20. rujna i pretražili nekoliko žanrovski različitih hotela unutar pet zvjezdica. Butikna i zaista  luksuzna Villa Dubrovnik u drugoj polovici rujna košta više od 5500 kuna, elegantni i veliki Excelsior 4200 kuna, a industrijski, dosta dosadni Libertas skoro 3000 kuna. Dubrovnik, čini se, ove godine ponovo raste, dok cijela naša turistička industrija stagnira ili pada. Evo zašto je to tako.

Prvo, Dubrovnik posjeduje vrlo dobru infrastrukturu s više od deset hotela s pet zvjezdica, a jedan od hotela s četiri zvjezdice, One Suite Hotel, znatno je bolji i luksuzniji od većine hrvatskih hotela s pet zvjezdica u drugim dijelovima zemlje. Drugo, Dubrovnik je neusporedivo najjači hrvatski brend: od njegovih prelijepih zidina pa do Game of Thrones, Dubrovnik je masovno globalno prepoznatljiv, i nitko tko dođe u Dubrovnik ne može ostati razočaran onim što vidi. Treće, i osobito važno, Dubrovnik je iz godine u godinu sve moderniji i profesionalniji.

Dok u drugim dijelovima Dalmacije vlada priličan turistički kaos, Dubrovnik po svojoj organiziranosti  i profesionalnosti počinje sličiti na Istru. A gdjekad je i nadmašuje.

Servis u dobrim restoranima zaista je na visokoj razini, hotelsko je osoblje u pojedinim five star hotelima ljubazno do ekscentričnosti, nigdje nam se nije dogodilo da POS ne radi, i nigdje nam se nije dogodilo da su nam izdali predračun umjesto računa.

Posebno je zanimljivo da čak i taksi službe, uključujući Uber, funkcioniraju prilično profesionalno, bilo da se vozite kratkom ili duljom relacijom.

U čitavom nizu detalja u hotelima, barovima  i restoranima vidi se da je na djelu dolazak novog naraštaja ugostitelja  i hotelijera, koji uče vani i koji ozbiljnim, profesionalnim radom žele unaprijediti svoju ponudu.

Valja se nadati da će ta nova generacija uskoro istisnuti starinske piratske dubrovačke ugostitelje, poput onog gospodina iz restorana Orhan, čiji su zaposlenici nedavno  pretukli slavonske sezonce i njemu sličnih, zaslužnih za nadimak Banditenstrasse koji je ulica Prijeko dobila prije puno godina.

Dubrovniku, naravno, još mnogošto nedostaje: od shoppinga, preko relevantnog kulturnog turizma do dobre hrane u svim restoranskim žanrovima, a ne samo u ozbiljnim, vrlo skupim restoranima.

No sadašnji je Dubrovnik, uz Zapadnu Istru, najnaprednija hrvatska turistička destinacija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.