Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čovjek je uspio ispeći kruh s kvascima iz starog Egipta starima 4500 godina. Evo kako

Seamus Blackley je fizičar, pekar amater, egiptolog iz hobija i izumitelj Xboxa. Prije dva tjedna, uz pomoć egiptologinje Serene Love i Richarda Bowmana čija su struka mikrobiologija i gastroegiptologija, ispekao je sourdough kruh koji je postao viralni hit. Ispekao ga je, naime, sa starterom koji je razvio od 4500 starih kvasaca pronađenih na staroj egipatskoj lončariji.

Zapravo, Blackleyu je kvasce još u travnju dao njegov prijatelj pivar. Kad ih je Blackley stavio na Twitter ljudi su ga zasuli pitanjima, ponajviše o tome kako može biti siguran da ima kvasce iz starog Egipta. Pa je odlučio svemu ozbiljnije pristupiti i tako je došao u kontakt s dvoje znanstvenika.

Seamus Blackley on Twitter

https://t.co/hpPJ5eWx3V

Serena Love je sredila da im njeni kolege iz nekoliko arheoloških muzeja omoguće usporedbu Blackleyevih uzoraka s onima na njihovoj egipatskoj lončariji. Većina ju je ignorirala, ali Twitter je opet pomogao i  na kraju su neinvazivnim metodama uspjeli uzeti par uzoraka i testirati ih.

Cijeli poduhvat temeljio se na teoriji da sve što u mikrobiologiji želi preživjeti, mora upasti u hibernaciju u odsustvu vode. Kvasci su u tome jako dobri. U brojnim eksperimentima, znanstvenici su ih stavljali u vakuum, lansirali u svemir, držali u nemogućim uvjetima, i svaki put kad bi ih opet počeli hraniti oni su se vraćali u život. Budući da Egipćani kruh nisu pekli u pećima na visokim temperaturama (prvo bi zagrijali posude na plamenu pa stavljali kruh u njih), računali su da bi negdje u nekoj keramičkoj posudi zaista mogao biti uspavani kvasac.

Problem je bio izvaditi kvasce iz posuda bez oštećivanja keramike i bez kontaminacije novijim kvascima. To se, pojednostavljeno, radi tako da se u posebnim kupkama izoliraju svi kvasci na posuđu, a zatim se radi DNK analiza svih, kako bi se eliminirali oni noviji. Na najstarijim kvascima provode se dodatna testiranja.

Zbog selekcije kvasaca koju pekari i pivari rade kroz cijelu povijest, pomoću DNK se može dosta pouzdano odrediti starost i naslijeđe kvasca. Kad su Blackley, Love i Bowman bili sigurni da imaju antičke egipatske kvasce, dio su odnijeli u Blackleyevu kuhinju i u sterilnim uvjetima, na univerzalnom mediju za razmnožavanje koji se koristi u biologiji, počeli ih hraniti steriliziranim brašnom od pira genetski identičnom piru čije tragove su arheolozi nalazili na egipatskim nalazištima.

Blackley kaže da se starter probudio odmah i tako energično, da ga iznenadio. Kruh je ispekao starom grčkom i rimskom metodom u košari. Počeo ga je peći u nedjelju navečer. Kad se u ponedjeljak ujutro kruh ohladio, objavio ga je na Twitteru. I izazvao senzaciju. Ljudi su oduševljeni, neki naravno skeptični, ali svi zainteresirani za ovaj pekarski podvig. Neki evo još raspravljaju je li Blackleyev kruh simptom neizlječivog kolonijalističkog refleksa ili kulturna aproprijacija. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.