Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVO ISTRAŽIVANJE Talijanska i grčka djeca najdeblja su u Europi

djeca-kilogrami

Jedno opsećno istraživanje objavljeno nedavno u časopisu Jama Pediatrics ozbiljno je dovelo u pitanje teze o superiornosti mediteranske dijete. Ili barem njezine popularnosti u zemljama koje su je proslavile. U 103 objedinjena istraživanja provedena u 28 europskih zemalja na više od 400.000 djece, pokazalo se da su najdeblja djeca u Europi – mali Talijani i Grci.

Od 1999. do 2016. godine u znanstvenici su u nekoliko navrata istraživali koliko europske djece im višak kilograma i koliko ih je pretile. Dok se problem pretilosti donekle stabilizirao, prosječna europska stopa prekomjerne tjelesne težine kod djece u Europi je 21-35 i najveće pogoršanje vidi se u mediteranskim zemljama. U Italiji čak 35 djece, dakle svako treće, pati od viška kilograma ili pretilosti.  Razlozi su prekompleksni da bi ih znanstvenici iznosili direktno, pa su iznijeli nekoliko teorija: od načina života i globalizacije navika prehrane (grlickalice, fast food, dostava…) do recesije koja roditelje tjera na jeftinije i nezdravije opcije u prehrani.

Problem, dakle, nije u mediteranskoj dijeti nego u tome što je napuštaju u zemljama u kojima je ona lokalna tradicionalna hrana. Najmanje problema zabilježeno je u skandinavskim zemljama, a podataka za neke velike zemlje poput Francuske i Velike Britanije, nema, dok Hrvatska nije obuhvaćena istraživanjem.  Evo u kojim zemljama djeca imaju najviše problema s viškom kilograma i pretilošću, u dobi od 7 do 13 godina.

  1. Grčka 36%
  2. Italija 35%
  3. Cipar 34%
  4. Malta 34%
  5. Španjolska 32%
  6. Portugal 26%
  7. Bugarska 24%
  8. Srbija 24%
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.