Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SKANDAL NA LASTOVU Dvojica lokalaca Rusu su prijetili smrću jer je otkazao rezervaciju

svjetionik-struga-lastovo1

Portal Telegram.hr u subotu je objavio bizarnu ali nažalost istinitu i znakovitu priču o hrvatskom turizmu. Povod je bila presuda Općinskog suda u Dubrovniku u tužbi koju je prije dvije godine protiv dvojice lokalaca podnio Rus Anton Vysoven

Vysovn je prije dvije godine za ljetovanje s partnericom rezervirao svjetionik u Strugi na Lastovu. Do puta u Hrvatsku se predomislio oko svjetionika, otkazao rezervaciju i odabrao neki drugi smještaj na Lastovu. Normalan postupak, koji vam kao jedinu neugodu može donijeti trošak na kreditnoj kartici. Ali ne i na Lastovu.

Nedugo nakon što je otkazao svjetionik,Vysovena je nazvao izvjesni Branimir Jukić, koji preko turističke agencije svoje obitelj i Airbnba iznajmljuje svjetionik. Jukić je, objavljeno je na sudu, Rusu zaprijetio da će ubiti njega i njegovu djevojku ako ne plate boravak na svjetioniku (cijene se kreću oko 6 tisuća kuna tjedno) iako tamo nisu bili. Među ostalim, piše telegram.hr, rekao mu je “Ovo ti je zadnja noć u Hrvatskoj,” i Vysovenu poručio da se pazi njegovih prijatelja. 

Taj mračni razgovor bio je tek početak. Jukić je Vysovenu nastavio prijetiti preko SMS-a, tražiti da”ispravi svoju prevaru.” i “odmah nazove Airbnb i kaže da je sve u redu ili ćeš nam sutra dati novac”. “To će te puno koštati,”pisao je Jukić, “Mi ćemo ti uništiti odmor…Nećeš se dobro provesti.”

U priču se uskoro uključio i drugi tip, Luka Dagelić (35), djelatnik turističke agencije koji je Rusu poslao prijeteću poruku: “Anton imaš deset minuta za nazvati Airbnb i reći im da ne želiš otkazati i da ostaješ u apartmanu, u suprotnom ćemo mi ujutro doći s privatnim gliserom, naplatiti ti 2000 eura i slomit ćemo ti noge”.

Vysoven je obojicu prijavio policiji i Općinsko državno odvjetništvo je krajem 2017. podiglo optužnice. Dubrovački sud osudio ih je na pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. Jukić i Dagelić na suđenju su priznali sve prijetnje i nisu se žalili. Presuda će uskoro postati pravomoćna.

Ovaj slučaj može zvučati ekstremno ali nije izuzetak. Lani je djelatnica jednog splitskog hotela metalnom šipkom pretukla britansku turisticu koja nije htjela nadoplatiti smještaj kako su od nje tražili i optužila je hostel da radi nelegalno (u obje stvari gošća je bila u pravu). Prije dvije godine u mljetskoj konobi Bourbon turistima su Milošev Stagnum koji košta 2200 kuna naplatili 21.000 kuna. Vlasnici omiškog restorana Val nedavno su na Facebooku divljački izvrijeđali goste koji su im na internetu napisali lošu recenziju.

Turizam u Hrvatskoj već godinama nosi toliko novca da taj biznis privlači svakoga, uključujući nasilnike, kriminalce i prevarante. Bez jasnih pravila igre, bez brzih posljedica (slučaj prijetnji Rusu rješava se tek nakon dvije godine) i bez čvrste organizirane aktivnosti boljeg, profesionalnog dijela ugostiteljskog biznisa, ovakvi slučajevi u više ili manje drastičnim verzijama događat će se i dalje, kao prirodna posljedica općeg kaosa u turizmu. I pritom će ozbiljno kompromitirati Hrvatsku kao turističku destinaciju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.