Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umrla je Leah Chase, legenda kreolske kuhinje i američkog Pokreta za građanska prava

leah chase

New Orleans i američka kuhinja danas su izgubili jednu od svojih najvećih ikona. U 96. godini umrla je Leah Chase, vlasnica legendarnog restorana Dooky Chase’s u Tremeu, poznatija kao Kraljica kreolske kuhinje. Njezin restoran bio je jedno od vrlo rijetkih javnih mjesta u kojima su se mogli okupljati pripadnici američkog Pokreta za građanska prava. U njenoj blagovaonici, uz Leahin slavni gumbo z’herbes okupljali se svi od Martina Luthera Kinga i Freedom Ridersa do običnih prosvjednika i građana. Dooky Chase’s, “prvi restoran s bijelim stolnjacima otvoren u New Orleansu”, ostao je mjesto okupljanja glazbenika, aktivista, političara i turista.

martin luther king

U izjavi povodom smrti Leah Chase, njezina je obitelj napisala: “Jedan od njenih najvrijednijih doprinosa društvu bila je borba za građanska prava, u kojoj je sudjelovala hraneći one koji su se na prvim linijama borili za ljudsko dostojanstvo.”

Kuhinje poput Leahine, javne i tajne poput one koju je u Montgomeryju vodila kuharica Georgia Gilmore, igrale su jako važnu ulogu u Pokretu za građanska prava jer su omogućavale neprekidne prosvjede i održavale ljude u borbi na ulicama, i nosile su nemali rizik svojim vlasnicama. Malo koji američki chef je u američkoj kulturi dobio mjesto kakvo ima Leah Chase. Od James Beard Fondacije preko Disneya koji je princezu Tianu kreirao inspiriran njenim karakterom i Beyonceinog spota Lemonade, Leah Chase je poštovana i slavljena kao povijesna američka figura.

Nakon škole je radila razne poslove, bila je i menadžerica boksačima amaterima, ali najviše je zavoljela konobarski posao u kolonijalnom restoranu u Francuskoj četvrti u New Orleansu. Kad se 1946. udala za glazbenika Edgara Dookyja Chasea II. počela je kuhati na štandu njegov ih roditelja i poslije njihovih smrti s Dookyjem proširila posao i na kraju utemeljila Dooky Chase’s. Društvene mreže su nakon objave o smrti Leah Chase preplavile reakcije chefova i njenih slavnih gostiju iz cijeloga svijeta.

Leah Chase rođena je u kreolskoj katoličkoj obitelji u New Orleansu. Za vrijeme Velike depresije imala je 11 godina i zapamtila očaj gladovanja, kada su cijeli gradovi preživljavali na malim kućnim vrtovima u kojima su radila i djeca. Chase je to razdoblje kasnije opisivala kao svoju kuharsku školu, vrijeme kad je naučila najvažnije stvari o hrani. Cijeli je život provela u Louisiani u multikulturalnoj sredini s jakim crnačkim, španjolskim i francuskim utjecajima.

Nakon škole je radila razne poslove, bila je i menadžerica boksčima amaterima, ali najviše je zavoljela konobarski posao u kolonijalnom restoranu u Francuskoj četvrti u New Orleansu. Kad se 1946. udala za glazbenika Edgara Dookyja Chasea II. počela je kuhati na štandu njegovih roditelja i poslije s Dookyjem proširila posao te na kraju utemeljila Dooky Chase’s. Nakon objave o smrti Leah Chase društvene mreže preplavile su emotivne poruke chefova i njenih slavnih gostiju iz cijeloga svijeta.

View this post on Instagram

I had the pleasure to meet you last year in your beautiful city .. New Orleans .. you are such an example and you will be missed dearly 🙏🙏🙏❤️❤️❤️ “Leah Chase (January 6, 1923 – June 1, 2019) was an American chef based in New Orleans, Louisiana. An author and television personality, she was known as the Queen of Creole Cuisine, advocating both African-American art and Creole cooking. Her restaurant, Dooky Chase, was known as a gathering place during the 1960s among many who participated in the Civil Rights Movement,[1] and was known as a gallery due to its extensive African-American art collection. In 2018 it was named one of the 40 most important restaurants of the past 40 years by Food & Wine.” #leahchase

A post shared by Dominique Crenn (@dominiquecrenn) on

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.