Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gdje su nestali tradicionalni restorani s janjetinom na ražnju?

Desetljećima i desetljećima u Fijanovoj ulici u Zagrebu vrtjeli su se ražnjevi s cijelim janjcima. Restoran Pod mirnim krovovima bio je toliko poznat po svježe pečenoj, vrućoj janjetini, da su Zagrepčani iz cijelog grada dolazili u Fijanovu kraj Kvatrića kupovati janjetinu za doma.

Danas na društvenim mrežama i u medijima postoji nešto što se zove Klub ljubitelja janjetine Pod mirnim krovovima, no janjetine ondje već dulje vrijeme nažalost nema.

Naime, kad smo lani ručali u Fijanovoj, konobari su nam pošteno priznali da taj tradicijski janjeći restoran više ne okreće janjetinu na ražnju, osim po prethodnoj narudžbi.

Trnjanka  iza Palače pravde, svojedobno također kultna gostionica za janjetinu na ražnju, još uvijek vrti svoje ražnjeve, ali taj je restoran već jako umoran i teško ga je preporučiti.

Što znači da se zagrebačka ponuda dobre  janjetine na ražnju svela na tri,uvjetno četiri restorana.

Riječ je o Okrugljaku koji u prosincu počinje stavljati  na ražanj vrlo mladu janjad od pet do sedam kilograma, koja uglavnom dolazi s Paga, zatim o Vinodolu, koji dobar dio godine vrti janjce s Cresa, te gostionici Hrašće kraj Velike Gorice,koja je valjda jedino preostalo mjesto na širem gradskom području, specijalizirano baš za janjetinu s ražnja. Tu je još i Zelendvor koji, međutim, ima toliko ekstenzivan i sveobuhvatan jelovnik (od svježih kamenica do pivca ispod peke) da ga baš ne možemo smatrati lokalom u kojem janjetina igra važnu ulogu.

Što je sve sasvim neobično. Prvo, Hrvati obožavaju janjetinu: skoro da nema restorana koji ne drži janjeće kotlete. Drugo,vruća mlada janjetina s otvorene vatre spada među najslasnije oblike uživanja u janjetini. Treće, sve što se vrti na ražnju jaka je vizualna atrakcija za goste. Rotiserije uglavnom nikada ne propadaju.

Izumiranje kulture janjetine na ražnju vjerojatno je reakcija na ona starija vremena i običaje prejedanja velikim komadima masnog mesa i mladog luka, koji su svojedobno dominirali hrvatskim restoranima. Janjetina s ražnja postala je simbol socijalističkih ili ranokapitalističkih  menadžera s lošim ukusom i korumpiranih lokalnih političara. No, to je sociološko, s ne gastronomsko pitanje. Gastronomski gledajući, vrhunska janjetina s ražnja Zagrebu kronično nedostaje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.