Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na najjačem svjetskom ocjenjivanju rosea, Lagunin Rose 2018. proglašen je najboljim ružičastim vinom izvan Francuske

laguna-rose-natjecanje

Rose 2018. Vina Laguna osvojio je zlatnu medalju i proglašen je najboljim nefrancuskim roseom na Mondial du Rose, najjačem svjetskom natjecanju ružičastih vina koje je upravo završilo u Cannesu.

Mondial du Rose pokrenut je prije 14 godina. Francuska unija enologa (Union des Œnologues de France) pokrenula ga je kao ocjenjivanje koje je trebalo potaknuti dizanje kvalitete prije svega francuskih rosea, modernizirati ih i poboljšati njihov imidž u svijetu. S dramatičnim rastom popularnosti ružičastih vina zadnjih godina sva su ta tri cilja ispunjena, dok je konkurencija na natjecanju postajala sve jača. Ove godine u tri dna ocijenjeno je više od 1400 uzoraka rosea iz tridesetak vinskih zemalja.

Lagunin Rose dobio je 89 od 100 bodova i što ga čini najbolje ocijenjenim roseom proizvedenim izvan Francuske, i peto mjesto u ukupnom poretku.

“Svaka boca Rosea Vina Laguna još od 2012. je rezultat noćne berbe. Radiš kad ti se spava i nakon cijelog dana berbe tražiš baš tu finesu okusa. Uz najbolje suradnike i nakon gotovo 10 godina, odvažili smo se na prvi izlazak na svjetsko prvenstvo Mondial du Rose,” napisao je glavni Lagunin enolog Milan Budinski u ponedjeljak na Facebooku.

Rose 2018. proizveden u 230.000 boca, kupaža je terana, merlota, syraha i cabernet sauvignona. Riječ je laganom, ultrasvježem, naglašeno voćnom vinu s minimalnim ostatkom šećera, koje na našim listama zbog omjera kvalitete, cijene i široke distribucije, redovito predstavlja ultimativni ljetni value for money.

“Zadovoljan sam i vinom i činjenicom da je prepoznato na mjestu koje stvara trendove Rosea, koji kod nas možda malo kaskaju,” rekao nam je Budinski dan nakon objave rezultata u Francuskoj, “Rose Vina Laguna je već godinama suh, svjež, precizan i lagan. Ali to ne znači da je jednostavan ili banalan. Preciznost i jasan stil nikad nisu slučajni.”

Rose se doživljava kao jednostavno vino, a rad na njemu banalnim vinskim poslom. Razvoj i istraživanje koje su u Laguni uložili u šampionski Rose mnogi kupci možda neće ni primijetiti. No, izvanredan uspjeh u Francuskoj dovoljan je dokaz ispravnog pristupa Vina Laguna i konkurentnosti u sve jačoj konkurenciji svježih ali ozbiljnih, strukturiranih suhih rosea koji dominiraju na današnjem vinskom tržištu. Lagunin Rose je primjer znanja i dobrog ukusa u stilizaciji hrvatskih rosea i smjer o kojemu bi trebali razmisliti mnogi domaći proizvođači ružičastih vina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.