Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Burger King sad prodaje Whoppere od umjetnog mesa

impossible-whopper

Nakon uspješnog probnog perioda, Burger King je u cijeloj Americi počeo prodavati Impossible Whopper, burger od umjetnog mesa. U priopćenju koje su objavili prije nekoilko dana, kažu da će veganski burgeri nove generacije do kraja godine vjerojatno biti dio njihove standardne ponude.

Burger Kingov Impossible Whopper nastao je u suradnji sa startupom Impossible Foods, trenutno najpoznatijim proizvođačem takozvanih alternativnih proteina i burgera, koji se ponašaju isto kao goveđi, pa čak i “krvare” kao pravi.

Impossible Burger napravljen je od aminokiselina, masnoća i hranjivih tvari iz biljaka. Efekt “krvarenja” omogućava mu heme, molekula koja se može pronaći u hemoglobinu nekih biljaka.

Korištenje nove tehnologije u proizvodnji veganskih burgera koji neobično podsjećaju na prave, nova je i rastuća industrija u Americi. Ljudi zbog raznih razloga žele isključiti meso iz prehrane, ali se ne žele odreći uživanja u okusima mesa. Startupi koje su pronašle dobra rješenja za ove nove potrebe privlače ozbiljne investicije. Bill Gates i Richard Branson investirali su više od 17 milijuna dolara u Memphis Meats, tvrtku koja proizvodi laboratorijsku piletinu.

Gates je uložio 75 milijuna dolara u Impossible Foods, tvrtku koja je prva proizvela krvavi vegeburger i lani izgradila veliku tvornicu u Oaklandu u Kaliforniji. Suosnivači Twittera Biz Stone i Evan Williams investirali su u tvrtku Beyond Meat. Njihov nekadašnji glavni developer Alex Payne uložio je u tvrtku Next Lever Burger.

Suosnivač Googlea Sergey Brin dao je 330.000 dolara za razvoj prvog umjetnog hamburgera. Fondacija Petera Thiela navodno je donirala 350.000 dolara za istraživanje bio-printera za meso u tvrtki Modern Meadow. Burger Kingova suradnji s Impossible Foods prvi je potez koji bi umjetno meso mogao uvesti ravno u mainstream. Impossible Whopper ima 15 posto manje masnoća i 90 posto manje kolesterola od običnog Whoppera. Prema tvrdnjama predstavnika Burger Kinga, kušači na probama nisu primijetili razliku u okusu između biljnog i pravog goveđeg Whoppera. Više o rastućoj popularnosti vjernih imitacija mesa možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.