Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nikada nismo probali toliko izvrsnih novih hrvatskih vina kao ovih dana

benvenuti-elisabetta

Druga polovica travnja pokazala se fenomenalnom za hrvatsku vinsku industriju. U jedva deset dana probali smo četiri nova vina koja zaslužuju više od 90 bodova, a dva opasno flertaju s 95 ili više.

Riječ je, redom, o Toljevu chardonnayu Le Chiffre iz 2017. Korlatovom Cabernet sauvignonu iz 2015, o pošipu Nerici iz 2018. te naposljetku o fantastičnom teranu Santa Elisabetta braće Benvenuti. Santa Elisabetta i Le Chiffre mogli bi vrijediti 95 ili više bodova. 

le-chiffre-id

Dvadesetak se godina bavimo ocjenjivanjem vina i nikad se nismo suočili s toliko izvrsnih novih vina iz različitih podneblja i u različitim stilovima. Hrvatska vinska industrija očigledno kvalitativno raste. Posebno veseli što ta ocjena važi i za butikne i za velike proizvođače.

Dapače, kad je riječ o vinarijama koje teže kvaliteti, vinska industrija spada među najnaprednije industrije u Hrvatskoj, o čemu, uostalom, svjedoče zaista veliki uspjesi naših vina na zadnja dva Decanterova natjecanja (dobijemo li ove godine manje medalja, to prije svega treba pripisati teškoj berbi 2017.).

nerica-2018-id

Kvaliteta hrvatskih vina definitivno raste. Čak i manje afirmirane sorte poput škrleta zadnjih godina daju solidna vina. A vodeće vinarije u svim našim regijama zaista se trude unapređivati kriterije, kako u podrumu, tako i u vinogradu.

korlat-2015

Stoga je došlo vrijeme za idući važan potez u pretvaranju Hrvatske u ozbiljnu vinsku zemlju. Vrijeme je, dakle, za početak procesa eliminacije inferiornih vina. Riječ je o vinima koja dolaze iz vinograda s prevelikim prinosima ili se baziraju na aditivima, ili se masovno proizvode od lažno deklariranog grožđa.

Hrvatskoj ne trebaju vina čija proizvodnja košta manje od njihove ambalaže i koja se prodaju po cijenama coca cole ili lošeg piva. Krajnje je vrijeme da visoka kvaliteta boljeg dijela hrvatske vinske scene postane industrijski, trgovački i ugostiteljski standard.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.