Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuska nije samo vinska, nego i pivska velesila, a Kronenbourg je najvažnija francuska pivovara

kronenbourg-g

Krajem devetnaestog stoljeća u Francuskoj je radilo više od tisuću pivovara! Taj podatak zorno govori o značaju i dubokoj ukorijenjenosti pivarstva u francusku kulturu hrane i pića. Logično, s obzirom na geografski položaj vodeće svjetske gastronomske države.

Proizvodnja piva u Francuskoj uglavnom se razvijala u dvije regije. U Nord Pas de Calaisu ili Francuskoj Flandriji, području čije se pivarsko naslijeđe naslanja na Belgiju kao jednog od najznačajnijih svjetskih proizvođača piva, nastala je poznata pivovara Pelforth. Drugo pivarsko središte je Alsace, mala regija s jedva dva milijuna stanovnika, koja je kroz povijest često prelazila od francuske pod njemačku vlast, što je ostavilo traga na lokalnoj kulturi i tradicijama.

U Alsaceu je nastao Kronenbourg 1664, najveća francuska pivovara originalno utemeljena prije više od 350 godina. Pivovaru je 6. lipnja 1664. osnovao majstor pivar Geronimus Hatt. Geronimus je bio član patricijske strazburške obitelji, poznatih majstora za bojanje tekstila, ali njegova je strast bila drugdje. Htio je biti pivar. Čim je završio pivarski zanat iznajmio je strazburšku gostionicu Au Canon i tamo počeo kuhati pivo. Godine 1922. obitelj Hatt kupila je strazburšku gostionicu Le Grand Tigre i tamo prvi put skuhala mitsko alzaško pivo Tigre Bock. Između ta dva događaja utemeljena je najveća francuska pivarska dinastija, koja je kroz osam generacija ostavila duboki trag na povijesti najjače svjetske gastronomske sile.  

kronenbourg-canon
U prizemlju kuće na sredini slike Geronimus Hatt počeo je proizvoditi piva

Pivovara je od osnivanja pa sve do Drugog svjetskog rata, gotovo 280 godina, bila u vlasništvu obitelji Hatt i nosila je obiteljsko ime. Godine 1947. promijenili su ime u Kronenbourg, njemački oblik naziva strazburške četvrti Cronenbourg gdje su nastala njihova prva piva. Iako su imenom htjeli istaknuti njemačku kvalitetu svojih piva, na logu firme i etiketama i danas stoje simboli francuskog Alsacea. 

kronenbourg-radnici
Kronenbourg je gotovo 280 godina ostao u vlasništvu obitelji Hatt

Kronenbourg je sve do početka 50-tih godina bio nacionalna pivarska institucija. Obitelj Hatt prva je počela prodavati pivo u bocama od 0,33 litre s krunskim čepom što je Kronenbourg u Francuskoj pretvorilo u masovni hit.

Kao što je često slučaj u Alsaceu, sudbinu firme promijenio je veliki povijesni događaj. Kronenbourg je 1952. na tržište uveo lager Kronenbourg 1664. u čast krunidbe britanske Kraljice Elizabete. Tim potezom počinje njihov prodor na svjetska tržišta. Kada su iste godine počeli prodavati pivo u metalnim bačvama pod pritiskom, a kasnije i isporučivati prve francuske six-packove u supermarkete, Kronenbourg je postao najprodavanije pivo u Francuskoj. 

kronenbourg-reklame

U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, Kronenbourg je promijenio više vlasnika, među najvažnijima je bila francuski mljekarski div Danone. Ujedinjenje s velikom pivovarom Kanterbräu bilo je jedan od strateški važnih poteza koji je Kronenbourgu omogućio toliki rast da je početkom 2000-tih britanska kompanija Scottish and Newcastle u preuzimanje investirala 1,7 milijardi funti.

Kronenbourg je jedan od najjačih brendova francuske industrije.  Iako Elizejska palača ima jedan od najimpresivnijih vinskih podruma na svijetu, francuski predsjednik Jacques Chirac na radnim je ručkovima, a ponekad i u protokolu, redovito pio Kronenbourgov lager, što je u francuskoj vinskoj i pivskoj javnosti izazivalo strastvene i zabavne rasprave, kao i serija Kronenbourgovih reklama u kojima nogometna legenda Eric Cantona duhovito utjelovljuje francuski mentalitet.

eric-cantona-cronenbourg
Eric Cantona

Carlsberg je 2008. preuzeo Kronenbourg kao najstariju, najveću i najznačajniju  francusku pivovaru. Glavni se pogon za proizvodnju piva danas nalazi u Obernaiu, alzaškom gradiću s desetak  tisuća stanovnika.

Uz svjetski popularni lager Kronenbourg 1664.specifičan po uporabi alzaške sorte hmelja strisselspalt, vodeća francuska pivovara danas među 25 piva  proizvodi Tigre Bock, koji su obnovili na oduševljenje pivske publike nakon što je 60-tih godina gotovo iščezao, Brune, Premier Cru i pšenični Blanc. Kronenbourg je danas drugo najprodavanije francusko pivo s 28 posto tržišnog udjela.

U tisuću i više pivovara koliko ih je prije stotinjak godina radilo u Francuskoj, razvijeni su najrazličitiji tipovi piva, poput bieres de garde, snažnih piva gornje fermentacije, whisky piva proizvedenih s dimljenim sladom, samostanskih piva, kao i pšeničnih  piva.

Na tržištu francuskih pšeničnih piva uvjerljivi je lider Kronenoburgov 1664 Blanc, koji se nedavno pojavio u Hrvatskoj. 1664 Blanc je elegantno i osvježavajuće pivo s distinktivnim aromama citrusa i korijandera. Te su arome lako prepoznatljive naprosto zato što Blanc doista sadrži narančinu koru i sjemenke korijandera. 

1664 Blanc postao je svjetski bestseller vjerojatno i stoga što je uspješno spojio specifične stilske značajke poput voćnih i začinskih okusa, s blagom gorčinom hmelja, bogatom kremastošću i onom jedinstvenom laganom svježinom pšeničnih piva, koja taj žanr čini idealnim za proljeće i ljeto.

Dolaskom 1664 Blanca, hrvatsko je tržište piva dobilo još jedan veliki svjetski brand s puno prepoznatljivog karaktera.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.