Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

22 KOKTELA – 2 SASTOJKA Legendarni londonski Artesian bar izbacio je najminimalističkiju kartu svih vremena

artesian-savage

Prošlo je više od tri godine otkad su Simone Caporale i Alex Kratena napustili Artesian bar londonskog The Langham hotela i time završili eru svjetske dominacije koju je ovaj bar imao pod njihovom direkcijom. Caporale i Kratena u Artesianu su osvojili sve moguće nagrade, pomakli granice na raznim poljima i odlučili nastaviti razvijati karijere drugdje.

Za Artesian je to bio veliki problem – trebalo je nastaviti tradiciju koju je stvorila i gurala kreativna snaga dvaju iznimno talentiranih i motiviranih barmena i dugo vremena im to nije polazilo za rukom. Kada smo navratili na piće u ovaj spektakularni bar za vrijeme londonskog tjedna koktela 2017. pića su bila prosječna, a dekoracija i komplicirana serviranja potpuno nepotrebni.

Taman negdje u to vrijeme, uprava hotela odlučila je potpuno promijeniti stvari i uz odobravanje industrije dovesti novi tandem za uspjeh. Uz Annu Sebastian koja je preuzela servis (došla je iz Beaufort Bara hotela Savoy), ključna akvizicija bio je Remy Savage, barmen s diplomom iz filozofije i strastvenim interesom za metafiziku i semantiku.

Savage je stigao iz pariškog Little Red Door bara, u kojem je razvijao znanje kroz medije izražavanja, univerzalnog razumijevanja okusa i semantike, koristeći ih u kreiranju konceptualnih menija. Genijalnost ovog poteza osjetili smo u istom kontekstu – lanjski London Cocktail Week obilježila nam je večer za šankom Artesiana, gdje nam je Remy pokazao sve što zna i umije kroz genijalna pića, sjajne tehnike i savršeno gostoprimstvo.

Finalna potvrda da Artesian nešto radi dobro, dolazi ovih dana u obliku njihove nove karte. Remy je sa svojim timom kreirao kartu od 22 koktela sa samo dva sastojka, koju su upakirali u dizajn interaktivnog fizičkog objekta. Godinu dana istraživanja kombinacija okusa na tragu ideje arhitekta Miesa Van Der Rohea da manje uz pravu manipulaciju postaje više, Remyjevu ekipu dovelo je do pitanja što oduzeti, a ne dodati pićima na karti.

“A Most Minimalistic Menu” pola koktela bazira na nabavi, točnije na pronalasku dva sastojka koja rade zajedno, bez sastojaka vlastite proizvodnje. Druga polovica Remyjeve karte bazirana je na tehnikama i izvlačenju maksimuma iz alata dostupnih za “forsiranje” spajanja okusa uz korištenje neutralnih elemenata – vode, šećera, soli i alkohola.

Potraga za čašama za ovako specifične koktele, završila je njihovom vlastitom linijom minimalističnih čaša koju supotpisuju Nude Glass i Remy osobno. Ovaj zahtjevan i genijalan koncept već je dobio sjajne kritike, a vjerovali ili ne, Remy je jedan od glavnih gostiju ovogodišnjeg zagrebačkog Cocktail Weeka. Jedva čekamo čuti i probati sve što je pripremio.

Vedran Gulin je osnivač Cocktail Weeka Zagreb i autor koncepta Vino&Ino

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.