Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HTV ove ideje o agroturizmu prilično su tragikomične. Evo kako bi hrvatski agroturizam zaista trebao izgledati

agroturizam

Hrvatska je televizija u subotu u 13 sati emitirala dokumentarac pod nazivom Agroturizam, posvećen Istri, Baranji i Konavlima. Izbor lokacija sasvim je logičan, te se poklapa s našim izborom najuzbudljivijih destinacija za vikende, koji smo jutros objavili. No, osim kad je riječ o Istri, gdje se govori o razvoju i prodaji konkretnih poljoprivrednih proizvoda, i o njihovoj ulozi u privlačenju turista, pristup temi karakteristično je hateveovski tragikomičan.

U Baranji neke starije gospođe i gospoda u narodnim nošnjama pjevaju o baranjskom vinu, ali o samim vinima skoro da nema ni riječi. U Konavlima neki mlađi ljudi u narodnim nošnjama nešto pjevaju i sviraju, a vlasnici apartmana pričaju kako sve goste tretiraju kao prijatelje i članove obitelji.

HTV, dakle, misli da se agroturizam svodi na amaterske folklorne izvedbe i navodno topli, ljudski, bratski odnos prema gostima. 

Što je  kolosalna zabluda koja nas prati još od komunizma, i koja pokazuje da u Hrvatskoj nikad nije postojala jasna ideja o ruralnom i neformalnom turizmu.

Ruralni i neformalni turistički koncept podrazumijeva dvije ključne sastavnice. Prvo, gostima treba organizirano i masovno ponuditi najbolje originalne lokalne proizvode, kao što se to radi u Istri, ali i u Villányu preko puta Baranje, gdje goste ne dave  folklornom kostimografijom, nego im u stotinjak  barova, restorana i hotela nude čuveni lokalni cabernet franc.

Drugo, gosti zainteresirani za neformalni doživljaj žele doživjeti stvarne rituale iz života lokalnog stanovništva. Takvim gostima treba ponuditi da idu na koče i sviće s pravim ribarima, da sami vade kamenice u malostonskom zaljevu, da beru grožđe na Banovu brdu ili na Dingaču, i da beru masline bilo gdje u Istri i Dalmaciji.

Jer to jest stvarni život, koji onda prerasta u stvarni doživljaj  za dugo sjećanje. Vrhunski zanatski proizvodi i sudjelovanje u važnim manifestacijama realnog života čine samu esenciju ruralnog, neformalnog turizma današnjice.

HTV, nažalost, misli da se agroturizam bazira na kulturnoumjetničkim društvima, izljevima prijateljske sentimentalnosti, srdelama na rivi i janjcima na ražnju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.