Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KAMO NA SUNČANI NEDJELJNI RUČAK Najljepše terase Zagreba, Istre i Kvarnera

bevanda_web2_galerija

Proljeće je uhvatilo puni zalet, dani su od danas dulji pa se može dulje sjediti na otvorenom, sunce tjera temperature preko 20 stupnjeva. Došlo je vrijeme za nedjeljne ručkova na terasama.

Uz neka ograničenja. Pojedini vrhunski restorani na moru još ne rade (Monte se, recimo, otvara 19. travnja) dok neki drugi poput Esplanadinog Zinfandela, baš nisu podesni za nedjeljni ručak u vrtu jer nedjeljom poslužuju švedski stol. Naposljetku, niz restorana s atraktivnim terasama nedjeljom su zatvoreni (Dubravkin put, Noel, Carpaccio).

Evo liste terasa koje su danas otvorene, gdje stvarno vrijedi sjediti vani i gdje se uglavnom dobro jede. Restorani su navedeni po abecednom redu.

Iduću nedjelju objavljujemo listu za Dalmaciju.

ZAGREB

1. Agava, Tkalčićeva

agava

Lijep visinski pogled na Tkalčičevu ulicu, elegantno i precizno kuhanje Belizara Miloša i vrlo dobra, uglavnom hrvatska vina sommeliera Darka Lugarića

2. Bistro Apetit by Marin Rendić, Jurjevska

apetit-bistro

Jedna od najljepših zagrebačkih terasa u prekrasnoj ulici koja povezuje Gornji grad i Cmrok. Jelovnik je konvencionalan malo podignuta bistronomija, ali Marin Rendić jest kompetentan chef.

3. Le Bistro, Esplanade, Mihanovićeva

le-bistro-esplanade

Le Bistro je dobar izbor za goste koji preferiraju djelomični hlad i koje ne smetaju tramvaji. Bistroov vrt je elegantan a hrana izvrsna 

4. Brokenships, Katarinin trg

Brokenshipsova terasa nije dobro uređena jer više podsjeća na kafić nego na restoran. No, ambijent najstarijeg dijela Zagreba vrijedan je sam po sebi, a hrana moderna, lokalna i dobro skuhana.

5. Okrugljak, Mlinovi

okrugljak

Okrugljak, naravno, ima jednu od najljepših terasa u gradu. Preporučujemo velika pečenja ili steakove.

6. Šestinski lagvić (ako vam nije važna hrana)

sestinski-lagvic

Pogled s Lagvića prema Zagrebu i sljemenskim naseljima potpuno je nenadmašan. Nažalost, ondje već desetak godina nismo ništa dobro pojeli. 

7. Kod Špilje, Otruševac kraj Samobora

spilja

Vrlo dobra samoborska građanska kuhinja u nešto manje rustikalnom izdanju i s golemim porcijama, poslužuje se u vrtu okruženom skoro dramatičnim šumama.

KVARNER I ISTRA

1. Bevanda, Opatija

bevanda_web2_galerija

Elegantna terasa kraj mora, izvrsna vinska lista i ponovo pouzdano kuhanje.

2. Draga di Lovrana, Lovranska draga

draga-di-lovrana

Spektakularna, jedinstvena terasa koja visi između Učke i mora idealan je prostor za senzualnu autorsku kuhinju Michelinova chefa Denija Srdoča.

3. Dvorac Belaj, Belaj, Cerovlje

dvorac-belaj

Okej, ovo nije klasična terasa, ali iz restorana Dvorca Belaj puca pogled na fantastičnu prirodu i vinograde koji okružuju ovo istarsko imanje iz 16. stoljeća. Jedna od najboljih mogućih destinacija za sunčani izlet. Odlična vina.

4. Laurus Grill, Opatija

laurus-grill-2018-pogled
Pogled iz Laurus Grilla

Fenomenalan pogled na cijeli Kvarner s brijega iznad Opatije. Kombinacija klasičnog ribljeg restorana i modernog roštilja.

5. Meneghetti, Bale

meneghetti-web

Hotel Meneghetti jedan je od uzornih primjera podigranog luksuza. Restoranska terasa okružena mirisnim ukrasnim biljem i cvijećem, spada među mjesta s kojih je teško otići. Vrhunska ulja.

6. Najade, Lovran

najade-restoran-lovran

Konzervativan i jednostavan ali pouzdan riblji restoran s velikom, osunčanom terasom kraj mora, i prihvatljivim cijenama.

7. Navis, Opatija

restorani-terase.navis

Elegantna terasa iznad mora, s prelijepim pogledom, izolirana je od ceste i bilo kakve gužve. Chef Tino Sinožić kuha moderna, delikatna jela od vrhunskih riba i rakova.

8. Plavi podrum, Volosko

plavi podrum kandidati

Najbolji kvarnerski restoran, s vrhunskim svježim sastojcima. Stolovi ispod velike stare smokve posebno su atraktivni.

9. Puntulina, Rovinj

sea-puntulina

Bazični riblji restoran s terasama koje vise iznad mora. Naručite školjke ili ribu s gradela i uživajte u pogledu, zvuku valova i mirisu mora.

10. Rio, Rovinj

rovinj-rio-restoran

Neodoljivo šarmantni mali bistro na rovinjskoj rivi. Rio bi u ovo doba godine morao imati odlične kamenice. Dobar tartar od tune. Izvrstan servis.

11. Rivica, Njivice, Krk

rivica-skampi1

Rivica je ozbiljan, klasični riblji restoran s ponešto uzbudljivih buteljki. Terasa je dovoljno blizu moru da biste uživali u valovima.

12. Viking, Limski kanal

limski-kanal-viking

Čarobna, dubokozelena boja vode Limskog kanala i još zelenije okolne šume, čine Viking jednim od najmirnijih mjesta u Istri. Vikingovo je okruženje gotovo meditativno. Svježe kamenice apsolutni su favorit, jer dolaze iz obližnjeg uzgajališta. Riba i veliki rakovi također znaju biti izvrsni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.