Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AKCIJA KASA Vlasnici najpoznatijih sarajevskih restorana masovno uhićeni zbog utaje poreza

sarajevo-g1

Policija u BiH uhapsila je vlasnike nekoliko najpoznatijih sarajevskih restorana. U velikoj akciji “Kasa” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privedeni su vlasnici restorana Kibe, Konobe Luka, Metropolis , Vatra, Una, pizzerie Montana i drugih te vlasnici nekoliko poznatih kafića. Svih trinaestero uhićeni osumnjičeni su za utaju poreza krivotvorenjem prometa u restoranima.

Kako javljaju lokalni mediji, šteta se mjeri u stotinama tisuća eura. Kao voditelji operacije krivotvorenja osumnjičeni su vlasnici informatičke tvrtke Inspirit koja je osigurala softver Inspirit Gastro i Gandalf za lažiranje prometa. Prvim programom korisnici su double klikom umjesto fiskalnog računa izdavali zamjenski, nefiskalizirani račun. Drugim programom Gandalf, koji su ugostitelji dobivali na USB sticku, mogli brisati povijest korištenja programa Inspirit Gastro, tako da bi se izbrisali tragovi izdavanja nefiskaliziranih računa i inspekcije nisu otkrivale ništa. Ugostitelji su praktički sami birali koliki će promet prikazivati pa tako i koliko će poreza plaćati.

Za razliku od restoratera koji se mogu braniti sa slobode, za vlasnike Inspirita Olega Krautblatta i Ines Juretić zatražen je pritvor. Restorateri bi mogli dobiti zabranu rada, kontakata sa svojim zaposlenicima i ostalim osumnjičenicima, a sud bi im mogao zabraniti i pristup restoranima. 

Vlasnik Metropolisa Nedžad Rašidagić i vlasnik Vatre Šaćir Čedić i vlasnik Konobe Luka Željko Lukas, vlasnica pizzerie Montana Nera Ibrović i vlasnik Kibeta Edin Vreto priznali su su malverzacije. Sarajevski dnevnik Oslobođenje piše da su Metropolis i Vatra zatvoreni neposredno nakon uhićenja.

Kibe je tradicionalni sarajevski restoran i vjerojatno najbolji restoran u gradu u koji se redovno dovode političari, filmaši koji dolaze na Sarajevo Film Festival (kad smo zadnji put prije dosta godina bili kod Kibeta sreli smo Wima Wendersa) i ostali sarajevski posebni gosti, dok je Konoba Luka najbolji riblji restoran.

Dok pravna situacija sarajevskih restoranskih veterana raščišćava, pročitajte sjajni sjajni insajderski vodič kroz Sarajevo koji je za Kult Plave Kamenice povodom lanjskog SFF-a sastavio Dopisnik iz Centra Miro Par.

SARAJEVO FILM FESTIVAL Insajderski vodič kroz najbolje ćevabdžinice, najvruće pite, poštene restorane, jeftini parking…

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.