Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto su restoranske cijene u Istri načelno bitno niže nego u Dalmaciji?

vela-vrata

Pitanje iz naslova ne vrijedi, naravno, za cijene najambicioznijih istarskih restorana poput Montea, Wine Vaulta ili Pergole koje jesu visoke jer fine dining ne može biti jeftin. Međutim, ako govorimo o jednostavnim restoranima i konobama, Istra zaista jest bitno jeftinija od Dalmacije.

Lani smo usred sezone u restoranu obitelji olimpijskog šampiona Giovannija Cernogorza kraj Novigrada, vrlo dobru bijelu ribu plaćali oko 300 kuna po kilogramu. Godinu dana ranije, u ne baš romantičnom mjestu Kukci kraj Poreča u restoranu Marina, na meniju je pisalo da šampjer i škrpina koštaju 350 kuna, što nam se činilo nevjerojatnim.

U zasluženo renomiranoj gastro konobi Alla Beccaccia u Valbandonu, nikad nismo uspjeli potrošiti više od 800 kuna štogod da smo naručili (a naručivali smo uglavnom skuplja vina).

Manje poznate konobe i zalogajnice imaju još niže cijene, osobito za jednostavna domaća jela poput fuža ili njoka s raznim umacima. I cijene vina razmjerno su niske pa se sasvim solidne buteljke svježih malvazija mogu dobiti već za 120 kuna, dok je 150 kuna prosječna cijena korektnog vina. Sve to u punoj turističkoj sezoni.

U srednjoj Dalmaciji riba je, pak, u jednostavnim restoranima barem stotinjak kuna skuplja nego u Istri, biftek je teško pronaći ispod 160 kuna, a tipična lokalna jela poput pašticade u zaista amaterskim zalogajnicama prelaze sto kuna. Cijene buteljki jednostavnih vina kreću se oko 200 kuna. I to sve izvan sezone.

Otkuda ta disproporcija u cijenama između Istre i Dalmacije? Prvo, čini nam se kako se dobar broj istarskih ugostitelja oslanja ne samo na turiste, nego i na stalne lokalne goste koji ne žele ili ne mogu platiti više cijene. Drugo, mnogi istarski restorani i konobe zaista jesu dugoročni obiteljski poslovi, pa njihovi vlasnici ne traže profit preko noći. Treće, opća razina ugostiteljske kulture u Istri ipak je znatno viša nego u Dalmaciji.

Ne želimo, naravno, idealizirati istarsku restoransku scenu. Ona je prepuna golemih crnih rupa (skoro cijeli Poreč i Umag, pa niz groznih kvazirestorana na rovinjskoj rivi ne računajući šarmantni Rio), ali Istra, osobito u segmentu jednostavnih restorana, pruža značajno bolju vrijednost za novac od Dalmacije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.