Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatski poljoprivrednici traže da domaće meso dobije posebnu oznaku u trgovinama

meso-domace

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u srijedu je zatražila da se hrvatsko meso u trgovini obilježi “nadstandardnom oznakom” kako bi kupac točno znao da kupuje domaći proizvod, objavila je Hina.

“Trenutno imamo situaciju da trgovci stavljaju svoje ime na mjesto proizvođača na deklaraciji, što nije istina. Kada na deklaraciji koja je zaljepljena na mesu piše da je proizvođač u Vukovarskoj ili Slavonskoj aveniji, a svi znate da tamo nema farme, onda se ta deklaracija treba hitno mijenjati, jer na njoj treba pisati tko je proizvođač, odnosno o kojoj farmi se radi”, tvrdi Zvonko Širjan, najveći hrvatski uzgajivač bikova.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak nakon sastanka s predstavnicima HPK izjavio je da se meso u Hrvatskoj deklarira prema propisima koji važe za cijelu Europsku uniju, i da se proizvođač koji meso stavlja na tržište deklarira jer on jamči za zdravstvenu sigurnost i ispravnost mesa. Ministarstvo poljoprivrede, dodao je, traži rješenje za označavanje domaćeg mesa.

Skandal sa zaraženom piletinom pokazao je da činjenica da meso potječe iz Hrvatske nije jamstvo kvalitete mesa, ključna je kontrola u cijelom opskrbnom lancu koja trenutno u Hrvatskoj nije dovoljno dobra. To je, uostalom, pokazalo i ponašanje državnih institucija u zadnjem skandalu s mesom za kebab iz poljskih klaonica koje ilegalno prodaju meso bolesnih krava. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.