Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto su zvjezdice važne? I zato što pune restorane

Kad smo prošlog ljeta večerali u rovinjskom Monteu, osobno smo se uvjerili u efekt Michelinovih zvjezdica na  restoranski biznis. Svi su stolovi u Monteu bili rezervirani, a pred vratima su se stalni stvarali redovi ljudi koji su pokušavali uči bez rezervacije. Monteovo je osoblje te večeri moralo odbiti najmanje tridesetak potencijalnih gostiju. I tako iz dana u dan, cijelo ljeto.

Tako snažna potražnja utječe na cijene, pa si je Monte lani mogao dopustiti degustacijske menije za 875 kuna, što je primjerice, skuplje od bilo kojeg degustacijskog menija u zagrebačkim restoranima. 

Michelinova je zvjezdica imala sličan utjecaj i na šibenski Pelegrini, čiji su stolovi bili  stalno bukirani od početka lipnja.

Tako puno rezervacija ne samo da povećavaju  restoranski promet, nego restoranu omogućuju   da efikasnije planira nabavu robe.

Unaprijed se zna što vam sve treba i nema opasnosti da bilo što bacite, što,dakle, omogućuje bolje financijsko poslovanje restorana.

Prednosti Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj su, dakle, očigledne: ona je turistima najpouzdaniji pokazatelj gdje trebaju ići jesti , jer je Michelin, uz San Pellegrinov izbor najboljih svjetskih restorana, najsnažniji međunarodni autoritet u restoranskim  preporukama.’

Kao što San Pellegrino puni Anu Roš, tako i Michelinove zvjezdice pune hrvatske restorane, barem kad je riječ o onima na obali, što će se uskoro vidjeti i na listi rezervacija Drage di Lovrana smještene iznad Lovrana. 

Noelova zvjezdica bit će, međutim, test za Michelinov utjecaj na lokalnu publiku.

Zagrebački restorani ipak žive prvenstveno od lokalnih  potrošača  Vidjet ćemo ima li u Zagrebu dovoljno novih restoranskih gostiju, koje će zvjezdica potaknuti da svakodnevno pune jedini gradski Michelin.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.