Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Znanstvenici su otkrili da junk food povećava opasnost od mentalnih bolesti

U Kaliforniji je objavljena studija o kojoj ovih dana pišu skoro svi svjetski mediji. Studija nije otkrila nešto bitno novo, ali je među prvima potvrdila vezu između prehrane koja se temelji na junk foodu i rizika od mentalnih bolesti.

O vezi zdrave prehrane i mentalnog zdravlja sve se više zna. Tako se zna i da loša prehrana može pogoršati simptome nekih mentalnih bolesti. Znanstvenici na Fakultetu javnog zdravstva Sveučilišta Loma Linda pratili su više od  245.000 osoba od 2005. do 2015. Metoda su bile redovne telefonske ankete.

Profil svakog ispitanika rađen je na temelju socio-demografskih podataka i detaljnih informacija o navikama, prehrani, zdravstvenom stanju i stilu života. Bez obzira na dob, životnu situaciju u zdravstveno stanje ispitanika, pokazalo se da oni koji se redovito hrane junk foodom, dakle instant hranom, slatkišima, nezdravim napicima i slično, prijavljuju neke simptome umjerenih do teških psihičkih problema višestruko češće nego osobe koje se hrane zdravo i uravnoteženo. Voditelj istraživanja profesor Jim E. Banta kaže da je njegova studija samo potvrdila godine istraživanja koja su već dokazala utjecaj prehrane na mentalno zdravlje ljudi. Recimo, pretjerano konzumiranje šećera povezano je s nekim vrstama bipolarnih poremećaja, a pržene hrane s depresijom. Profesor Banta napominje da njegov rad još ne dokazuje izravnu vezu junk fooda i mentalnih bolesti i da će to zahtijevati još mnogo istraživanja. Nada se da će ovakve studije pomoći medicini u efikasnijem sprečavanju i liječenju mentalnih bolesti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.