Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na dočeku Godine Svinje pojeli smo najbolju kinesku večeru u Hrvatskoj za dugo godina

cny-g

Velika sala restorana Asia na zagrebačkoj Zvijezdi sinoć se doimala pomalo nadrealistički. Kineski gosti sinkronizirano, kao na komandu, dizali su se sa stolica i glasno nazdravljali i tako bar dvadesetak puta(i nisu prilikom zdravice eksali vino kao što to Europljani tvrde za Kineze).

Suvlasnik Azije iz punog je grla pjevao nešto što nam je zvučalo kao kineska pop glazba, dok je Lana Jurčević, stilizirana kao da dolazi iz Šangaja tridesetih godina, izvodila Tajčine hitove. Ipak, svom tom veselom, zaista novogodišnjom atmosferom, dominirala je hrana.

cny-zdravice

Naime, na sinoćnjem dočeku Godine Svinje uživali smo u najboljem kineskom kuhanju u Zagrebu u Hrvatskoj unatrag barem desetak godina. Bistra juha s dim sumom i svježim korijanderom i krastavcima bila je duboka u okusima, eterična i plemenita poput najfinijeg bijelog čaja.

Blanširani, delikatni kolutovi lotosa učini su tanjure s kuhanim povrćem uzbudljivim jelom. Pekinška je patka imala upravo savršeno lakiranu, sjajnu, tanku i hrskavu kožu, jastozi s brokulom bili su jednako raskošni u okusu kao što su spektakularno izgledali, dok je veliki kiselo slatki brancin imao prekrasnu, lagano pahuljastu a opet čvrstu teksturu.

cny-jakovske-kapice

Na kraju su posluženi fenomenalni , jako ali opet uravnoteženo začinjeni dugački rezanci koji se za kinesku Novu godinu jedu kao simbol dugog života i puno zdravlja u nastupajućoj godini, a poslije njih još i slasne, savršeno okrugle hrskave rižine okruglice punjene makom za sreću.

Novogodišnja večera legendarne gospođe Chen, vlasnice niza kineskih restorana i dućana, u Aziji na Zvijezdi podsjetila nas je na čaroliju kineskog kuhanja. Sva bi sinoćnja jela, na čelu s jastogom, trebalo staviti na redoviti Azijin meni, pa bi kineski restorani u Zagrebu ponovo postali hit.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.