Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je čarobni jelovnik londonskog China Tanga za kinesku novu godinu. Ima 10 slijedova i košta 188 funti

china-tang

U utorak 5. veljače slavi se kineska Nova godina, Godina svinje. Kineske Nove godine najvažniji su  društveni ali i gastronomski  događaj u  kineskom godišnjem kulturnom ciklusu. Svake se veljače stotine milijuna ljudi seli s jednog na drugi kraj Kine kako bi bili sa svojim obiteljima; kućni kuhari pripremaju jela s puno simbolike koja označavaju dug i sretan život (pa je tako običaj da se u slavu dugog života poslužuju što duži rezanci) dok restorani kuhaju najraskošnije zamislive večere.

china-tang3

Izvan Kine, kineska se Nova godina slavi u najboljim i najvažnijim (što nije uvijek isto) kineskim restoranima širom svijeta. U Zagrebu se središnja novogodišnja večera redovito održava i restoranima gospođe Chen Otong. O sutrašnjoj večeri u Asiji na Novoj Vesi iscrpno ćemo izvijestiti.

Kako bismo dočarali ono najbolje i najluksuznije u kineskoj visokoj gastronomiji izvan same Kine, danas objavljujemo jelovnik velikog novogodišnjeg banketa londonskog China Tanga, prekrasnog art deco restorana u podrumu čuvenog, iako pomalo kičastog hotela Dorchester. China Tang nije ni izbliza najbolji kineski restoran u Londonu, ali nijedan se ne može mjeriti s njegovim stilom i pažnjom koju privlače njegovi slavni gosti. 

china-tang2
china-tang6

Evo što su u China Tangu, čijeg vlasnika Vogue opisuje kao čovjeka s Rihannom i Johnnyjem Deppom na speed dialu, restoranu gdje se već četiri godine zaredom sreću Kate Moss i Ivica Matošević, priredili za ulazak u Godinu svinje. Po kineskom horoskopu, u svakoj Godini svinje dominira jedan od pet elemenata (vatra, voda, zemlja, zrak, metal). Ovoga puta to je element zemlje, što znači još izraženiji hedonizam, nesebičnost, spremnost na druženje, užitke i sklonost lijepom karakteristične za znak Svinje.

china-tang-menu1

Osim ovog ultimativnog menija za 188 funti, China Tang nudi i nešto skromniji banket za 128 funti. Objavljujemo veći i atraktivniji. Sva jela imaju posebna  imena koja sadrže novogodišnje osobne želje, kao i poželjno stanje stvari u kineskom duhovnom svijetu. Meni potpisuje glavni chef Chong Choi Fong s executive chefom Albertom Au Kwok Keungom koji mu se pridružio iz Hong Konga, a kuhat će s timom od 35 kuhara.

China Tangov novogodišnji meni – Godina svinje

1. Good Fortune and Happy Times

Okruglice s fermentiranom kamenicom i irskom mahovinom

2. The Dragon Rules Over Four Seas

Pržena kliješta jastoga, stir fry repovi jastoga, s kineskom brokulom

3. Reaching for the Moon

Pekinška patka

4. May All Your Wishes Come True

Juha od lastavičjih gnijezda

5. Double Fortune

Stir Fry velike kozice i izronjene jakovske kapice sa šparogama

6. Every Year a Surplus

Kirnja kuhana na pari, umotana u lotusov list

7. Eternal Spring Returns

Izdanci graška šećerca s bijelim mesom rakovice

8. Blessed With Good Luck

Piletina s hrskavom kožom u umaku od fermentiranog tofua

9. Forever Happy Life

Zlatni kantonski rezanci s kineskim vlascem

10. Progress in The Coming Year

Tradicionalni kineski kolač od kokosa i ljepljive riže

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.