Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

New York je zabranio stiroporne kutije za hranu

stiropor

Od 1. siječnja ove godine u New Yorku u prošlost odlazi još jedan znak vremena. Gradske vlasti zabranile su korištenje stiropornih kutija za hranu, jednog od stupova rastuće industrije dostavnih servisa, posude iz kojih je radna snaga trilijune ručkova u uredima, parkovima i domovima, gradeći ekonomsku velesilu.

Stiroporne kutije za hranu, kavu i grickalice nestajat će postupno jer su korisnici dobili rok u kojemu ih se moraju riješiti, a neki su biznisi dobili izuzeće. Među njima su mesnice kojima se svježe meso dostavlja u stiropornim kutijama, neprofitne organizacije i mali poduzetnici koji mogu dokazati da bi im izbacivanje stiropornih kontejnera ozbiljno ugrozilo poslovanje.

Ova zabrana, kolokvijalno nazvana Foam Ban, veliki je ekološki korak naprijed za New York i Ameriku, u gradskoj je skupštini izglasana još 2013. ali nije stupila zbog žestokog lobiranja restoranske industrije da se mjera ukine. Njihovi argumenti bili su niska cijena stiropornih kutija i mogućnost reciklaže.

Lani u lipnju sud je odobrio zabranu i njujorški poduzetnici imaju vremena prebaciti se na druge opcije do 30 lipnja. Kazna za ignoriranje zabrane je 1000 dolara po rješenju.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

New York je zabranio stiroporne kutije za hranu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min