Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RYE WHISKEY DOŽIVLJAVA RENESANSU Woodford Reserve Rye jedan je od najboljih primjera tog preporoda

Whiskey od raži originalno je američko žestoko piće. Nastao u ranom 18. stoljeću u Pennsylvaniji i Marylandu, rye whiskey se poslije američke revolucije proširilo cijelim novom državom, znatno brže od bourbona. Primjerice, godine 1810. u cijeloj ondašnjoj Americi proizvedeno je oko 2,2 milijuna galona bourbona, dok je samo u Pennsylvaniji destilirano oko 5,5 milijuna galona rye whiskeya.

Stoga je logično da je rye whiskey bio prvi izbor prvih američkih barmena. Tri glavna originalna američka koktela, Manhattan, Old Fashioned i Sazerac prvo su se miješali s whiskeyem od raži. Tek je kasnije preuzeo bourbon. Povjesničari američkih jakih pića smatraju kako je whiskey od raži postao popularan zato što su škotski i irski imigranti, koji su naselili istočnu obalu današnjih Sjedinjenih Država, pokušavali imitirati whiskey koji su pili kod kuće. No, kako klima baš nije favorizirala ječam, morali su koristiti raž, dok se kukuruz počeo masovno sijati tek sredinom devetnaestog stoljeća.

woodford-rye-bacve

Uostalom, u svojoj destileriji s pet kotlova na Mount Vernonu i prvi američki predsjednik George Washington proizvodio je upravo rye whiskey. Premda je, dakle, riječ o originalnom američkom proizvodu, rye whiskey se spletom raznih povijesnih okolnosti, među kojima je prohibicija igrala iznimno važnu ulogu, približio fizičkom izumiranju.

Dobro se sjećamo kad smo u studenom 1996. godine, u legendarnom liquor storeu s debelim rešetkama u kompleksu National Press Building u Washingtonu zamolili prodavača da nam pokaže selekciju rye whiskeya. Čovjek je rekao da ne postoji selekcija rye whiskeya, jer drže točno četiri etikete. “A ni drugdje nećete naći više,” dodao je. Kupili smo Wild Turkey Rye, s tipičnom zelenom vrpcom na etiketi, i odmah se zaljubili u whiskey od raži, zbog njegove naglašeno začinske, gotovo paprene note koja ih na prvi miris i prvi gutljaj razlikuje od bourbona.

Danas, pak, selekcija rye whiskeya obuhvaća stotine i stotine etiketa. Gotovo svi proizvođači premium bourbona danas destiliraju rye whiskey. O raženom whiskeyu piše se s jednakim entuzijazmom kao o craft pivu. Rye je, zapravo, craft među modernim američkim destilatima, a njegova prodaja unatrag desetak godina raste u nevjerojatnim brojkama. Prema podacima koje je objavio Drink Business, u Sjedinjenim se Državama 2009. godine prodalo 88 tisuća sanduka od devet litara, da bi 2016. godine prodaja narasla na 775 tisuća sanduka, što je rast od točno 778 posto! Rast u vrijednosti prodaje još je veći, iznosi 900 posto!

Rye whiskey proizvodi se od mješavine koja mora sadržavati najmanje 51 posto raži, dok ostatak žitarica najčešće čine kukuruz i ječam. Odležava u novim, jako tostiranim bačvama od američkog hrasta, baš kao i bourbon, u kojima mora provesti minimalno dvije godine da bi na etiketi smjelo pisati straight rye whiskey. Mora imati minimalno 40, a najviše 62,5 posto alkohola. Postoji i stil Monongahela, nazvan po dolini istoimene rijeke u kojoj je nastao, a koji sadrži sto posto raži.

woodford-rye-g

U Hrvatskoj je rye whiskey relativno nepoznato piće. Jedan od prvih njegovih predstavnika jest Woodford Reserve Rye Whiskey koji smo probali ovih dana, i koji je upravo stigao na naše tržište.

Kao i Woodford Reserve Bourbon, Woodford Reserve Rye iznimno je elegantan i zaokružen whiskey. Njegov je bouquet obilježen čistim prepoznatljivim tonovima crnog papra (kao recimo u dobrom australskom shirazu) koji se miješaju sa slatkim tonovima marcipana, dok miris drva i dima zaokružuje ovaj bogati, lijepi, kompleksni aromatski sklop. U ustima se osjeti specifična okus same raži, s ponešto melase, lako prepoznatljivim klinčićem i medom koji omekšavaju aftertaste ovog šest do sedam godina odležanog whiskeya s 45.2 posto alkohola.

Aftertaste je kod Woodford Ryea posebno važan jer traje zaista neobično dugo, više od minute, prepun je ugodnih toplih okusa začina i meda.
Woodford Reserve Rye Whiskey probali smo samog i s ledom. U prvoj varijanti jače se osjete toplo voćne nijanse klinčića, meda, jabuka, krušaka i marcipana, dok led naglašava raž i papar. Kušanje smo ponovili s dva sasvim različita jela: dimljenim lososom i crnom čokoladom. Crna 70-postotna čokolada s cijelim lješnjacima izvrsno se složila s Woodfordom bez leda, dok je Woodford Rye s ledom bolje funkcionirao uz dimljeni losos (usput govoreći, dimljeni losos, kojeg će se puno potrošiti tijekom blagdana, perfektan je partner za fine whiskeye).

Naposljetku, probali smo ga s cigarom, jednim dugo odležanim Churchillom iz Dominikanske Republike, što se pokazalo očekivano senzacionalnom kombinacijom. Woodford Rye mogao bi postati novi veliki hit u hrvatskim barovima, jer se radi o jednom od najboljih predstavnika whiskeya od raži, koji se mogu kupiti u Hrvatskoj. A upravo živimo u renesansi rye whiskeya.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.