Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U petak u Noelu gostuje Dvorac Belaj, nova važna istarska vinarija

belaj-noel

Imanje Belaj smješteno je u pitoresknim brdima kontinentalne Istre, dvadesetak minuta vožnje od Tunela Učka. Sastoji se od baroknog dvorca koji je svojedobno funkcionirao kao administrativno središte cijelog tog područja, te od vinograda kojima je dvorac okružen. Radi se o jednom od sasvim rijetkih povijesnih chateaua u Hrvatskoj.

Vlasnik Belaja mladi je ruski biznismen Zhan Belaj, čije se prezime, evo, posve slučajno podudara s originalnim imenom posjeda. Zhan Belaj u dvorcu je zasad uspostavio vrlo dobar restoran s kušaonicom. U narednim godinama planirano je pretvaranje sadašnjeg dvorca i luksuzni hotel.

belaj-prozor-vinogradi

Belajeva vina, na kojima su u prvim godinama radili Ivica Matošević i Franco Kozlović, već su stekla ozbiljan renome među poznavateljima. Belajeva vina nisu samo svježa i voćna kao većina istarskih bijelih vina. Ona su kompleksna, snažna i izgrađena da traju.

belaj-vinogradi

Dvorac Belaj ovog se tjedna predstavlja zagrebačkoj publici gala večerom u Noelu. Chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug za tu su večeru pripremili meni koji bi mogao vrlo dobro funkcionirati uz nekonvencionalna Belajeva vina. Večera počinje tatakijem od pastrve uz koji će se točiti cuvee na meniju označen kao No.1

Slijede tagliatelle s bisqueom i školjkama uz malvaziju iz 2016, pa file bijele ribe s ribljim jusom uz koji će gosti moći probati izvanredni, mišićavi i višeslojni chardonnay iz 2014. godine, koji pokazuje da sva vina iz te kišne berbe ne moraju biti loša. Uz odojak s keljom i kaki jabukama servirat će se malvazija iz 2012. godine, koja demonstrira sposobnost odležavanja vina od najvažnije istarske sorte. Dvorac Belaj čini istarsku vinsku scenu drukčijom i intrigantnijom, pa nas stoga veseli Belajeva večera u Noelu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.