Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

STARI GUŠTI, NOVA KUŽINA David Skoko ima televizijski potencijal Jamieja Olivera (i ambicioznije kuha)

skoko

Stari gušti, nova kužina, na engleskom Tradition with a Twist, dizajnirani su kao emisije Jamiea Olivera, ali za odrasle. U prvom su planu Skokine ruke, nož, masnoće i sokovi koji se cijede po drvenoj daski, pa zatim sam Skoko koji nasmijano, zadovoljno i heperenergično komentira zalogaje koje je upravo probao.

Riječ je o senzualnom, taktilnom, gotovo karnalnom TV showu o kuhanju, u kojem Batelinin chef pokazuje televizičnost dostojnu samog Olivera (ili Nigelle Lawson) ali bez onih saharinsko-patetičnih dodataka tipičnih za gotovo sve Oliverove emisije.

Ta je distinkcija uostalom normaln, jer Jamie Oliver i danas ostavlja dojam ostarjelog tinejdžera koji je uvijek bar malo zbunjen i nesiguran, dok je David Skoko veliki muškarac s bradom i tetovažama, koje se u Starim guštima nove kužine vrlo dobro vide.


Da Skoko u Tradition with the Twist govori engleski a ne hrvatski, ova bi emisija danas premijerno emitirana u 13 sati, instantno postala međunarodni hit. Skoko je  komunikacijski I vizualno toliko superioran svim drugim protagonistima 24Kitchen iz malih zemalja, da se već danas kvalificirao u međuligu, između dosadnih balkanskih, nizozemskih ili portugalskih so called kuhara, i tek nekoliko superzvijezda čije emisije  24Kitchen emitira (Oliver, Ramsey ili Lawson).

Skoko je naravno neusporedivo kompetentniji I ambiciozniji chef od većine “malih” voditelja s 24 Kitchen. Premda je prva epizoda protekla u znaku neobično jednostavnih recepata, Skoko je tim vrlo bazičnim jelima dao ponešto  osobnosti. Recimo, masline za tapenadu sjeckao je isključivo nožem: nije mu palo napamet da tapenadu napravi mikserom. Zatim, u tapenadu je dodao puno svježeg kopra, što je prilično nekonvencionalno, i od uobičajenog i već pomalo dosadnog namaza od maslina ponovno čini zanimljivo jelo.

Pire od muškatne tikve chef Skoko obogatio je svježim đumbirom I čilijem, što nažalost ne pada napamet većini naših kuhara koji ovih tjedana marljivo spremaju piree, kreme i juhe od raznih vrsta buče. Pire od muškatne tikve koju Skoko zove zuccha, bio je poslužen kao prilog pečenom lungiću. I u ovoj apologiji jednostavnost koja opasno prijeti prelaskom u dosadu, David Skoko odlično se snašao.

Prvo je gledateljima pokazao kako se ispravno čisti lungić. Skinuo je srebrnu ovojnicu i sve komadiće masnoće, što bi trebao napraviti vaš lokalni mesar koji to međutim ne zna ili mu se naprosto ne da. Nakon što je ispravno pripremio meso pa ga zatim marinirao s kaduljinim lišćem, Skoko je lungić nakratko zapekao na tavici, da bi ga dovršio u pećnici.

Nije mu, razumije se, palo napamet da se koristi sous videom, jer sous vide zaista nije potreban fileima (štogod da određena generacija domaćih i stranih kuhara misli o tome).
Naposljetku, talog i sok koji su ostali od lungića, Batelinin je chef deglazirao konjakom, pa  je onda tu tekućinu obogatio i legirao maslacem, bez ikakvih zaprški ili škrobova ili gustina s kojima nas redovito maltretiraju i na televiziji i u stvarnom restoranskom i kućnom kuhanju.

David Soko je, znači, od krajnje jednostavnog, banalnog recepta priredio malu školu ispravnog pečenja lungića i dovršavanja umaka od pečenja. Sve je na kraju zalio bučinim uljem i posuo tostiranim košticama buče.

Desert je također bio vrlo jednostavan: skuta prelivena karameliziranim smokvama u umaku od crnog vina. I tu su opet do izražaja došli detalji, poput korištenja muscovada za karamelizaciju smokava, pa uporabe dva alkohola u umaku od crnog vina: prvo je u tavi završio konjak, a zatim teran. Tako je ovaj kućni recept zahvaljujući tamnoj, sjajnoj, opakoj boji ljepljivog  umaka, postao televizijski spektakl.

David Skoko već je prvom emisijom Starih gušta, nove kužine pokazao da posjeduje potencijal svjetske kuharske TV zvijezde. Budu li naredne emisije sadržavale nešto složenije i originalnije recepte, Tradition with the Twist mogla bi prerasti u jednu od  najgledanijih debitantskih emisija na 24Kitchen.

Što znači da bi se neka od idućih sezona mogla snimati u Hrvatskoj, u autentičnim ambijentima, s mnogo kompleksnijim gastronomskim pristupom. A to opet znači da bi David Skoko mogao postati ministar vanjskih poslova hrvatske gastronomije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.