Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chateau Petrus prodao je 20 posto vlasništva kolumbijskom milijarderu. Kupio je dva vinograda za 87 milijuna eura po hektaru

petrus

Cijeli Bordeaux ovih dana priča samo o jednoj temi. Obitelj Moueix, vlasnici mitske bordoške vinarije Chateau Petrus, prodali su 20 posto udjela u vinariji kolumbijskom milijarderu Alejandru Santo Domingu. Prema francuskom listu Les Echos koji je prvi objavio vijest, Santo Domingo, koji ima značajan udjel i u pivarskom gigantu ABInBev, u vlasništvo Petrusa ušao je kupnjom 20 posto od 11,4 hektara njihovih slavnih vinograda.

santo-domingo

Alejandro Santo Domingo sa suprugom Charlotte Wellesley

To je navodno platio 200 milijuna eura. Dakle, 87 milijuna eura po hektaru ili 14.500 eura po lozi. Potvrdi li se taj iznos, dva Petrusova vinograda postat će najskuplje poljoprivredno zemljište ikad prodano. Alejandro Santo Domingo, koji živi i vodi svoje firme u Americi, drži 499. mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, a njegovu i obitelj Moueix veže dugo poznanstvo.

Obitel Moueix je u Bordeaux prije rata došla s juga Francuske iz Corrézea kao i mnoge obitelji u tom dijelu Bordeauxa. Jean François Moueix i njegov sin Jean kažu da nemaju namjeru prestati voditi vinariju. “Dolazak nama bliskog investitora presudno je za dugoročni razvoj Petrusa i dvije obitelji planiraju dugo ostati partneri,” izjavili su za Les Echos.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.