Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački debut šampionske istarske obitelji Franković

frankovic-decanter

Obitelj Franković iz Buja spada među najistaknutije predstavnike nove generacije istarske vinske scene. Frankovići su na lanjskim Decanterovim Svjetskim nagradama osvojili zlato za svoj desertni muškat, da bi ove godine trijumfirali malvazijom Korona iz 2016. godine dok je teran iz 2017. osvojio srebrnu medalju.

U povodu tih zaista sjajnih rezultata, obitelj Franković priredila je u utorak popodne svoj debitantski zagrebački nastup u restoranu Dubravkin put.

Prezentaciju Frankovićevih vina vodio je Sommelier veteran Sandi Paris, koji je, sasvim ispravno, dok su gosti još bili koncentrirani, prvo predstavio dvije nagrađene etikete, da bi se zatim prešlo na mlada vina.

frankovic-korona

Malvazija Korona

Malvazija Korona na Decanteru je osvojila 95 bodova zbog nevjerojatnog karaktera izraženog kroz gustoću, voćnost, putrastost i jako dugi aftertaste.
Ona u budućnosti može osvojiti još više bodova, kad bude manje drvena na nosu. Uporaba novog barriquea možda nije najbolji pristup malvaziji, pa ni onoj koja se bere na Santa Luciji.

Lanjski teran, još posve mlad, neharmoničan i šarmantno grub, za dvije do tri godine mogao bi se pretvoriti u apsolutno senzacionalno vino.
Frankovićev srebrni teran prepun je trešanja, višanja, ribizla i borovnica, očaravajuće svjež, s dubokom, sjajnom purpurnim bojom i puno zrelih tanina.

vinart-2018-frankovic

Obitelj Franković

Dobro je što ga Frankovići neće pustiti na tržište prije 2020. godine, jer ovo vino s vremenom zaista može postati njihov potpisni proizvod.

U utorak popodne vinski je Zagreb aplaudirao bujskoj obitelji Franković. Zgodno je podsjetiti da je njihova vina prvi u Zagrebu počeo točiti Ivan Trbušić, najbolji hrvatski konobar srednje i mlađe generacije, Maitre d’ Esplanadina Bistroa.

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.