Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Alhambri smo u nedjelju kušali Remy Martin Louis XIII, impresivan konjak koji košta oko 3500 eura po boci

louis-XIII-g

Regionalna Coca Cola, koja distribuira pića velike francuske korporacije Remy Cointreau, u nedjelju popodne u lošinjskom five star hotelu Alhambra organizirala je predstavljanje jednog od najslavnijih konjaka na svijetu, Remy Martin Louis XIII.

Prezentaciju su vodili duhoviti beogradski barmen i stručnjak za cigare Zdravko Brkić i ugledni zagrebački barmen Filip Pleteš. Kasno popodne velikih konjaka počelo je na Alhambrinoj lijepoj terasi s pogledom na pastoralnu uvalu Čikat, gdje smo popili Remy VSOP sa Schweppesom.

louis-XIII-sazerac (1)

Filip Pleteš prezentaciju je počeo Sazeracom

Zatim smo se preselili u susjednu Vilu Augusta, za čijim je šankom gospodin Pleteš prvo pripremio Sazerac, klasični koktel od konjaka kojem je grančica ružmarina osigurala lokalni dodir. Uslijedio je Remyjev X.O. konjak. Riječ je o moćnom, vrlo bogatom, tamnom piću, koje se perfektno slaže i s tartar biftekom i s crnom čokoladom. Kao što to unatrag puno godina rade skoro sve klasične kuće iz Cognaca, i Remy Martin ponudio nam je XO s ledom, što sasvim dobro funkcionira.

A onda je na red došao Louis XIII. Ovaj konjak spada u malu kategoriju najluksuznijih pića na svijetu. Njegova se cijena kreće oko 3500 eura za bocu od 0,75. Louis XIII sastoji se od oko 1200 destilata starih između 40 i 100 godina, a puni se u ručno puhane Baccaratove kristalne boce. Poželjno ga je servirati u zaista vrlo posebnim, malim kristalnim Baccaratovim čašama na stalku, što su nam organizatori ovom prigodom omogućili. Kada se kucnete tim čašama, izazivate zvonki kristalni zvuk sličan visokim tonovima trijangla.

Louis XIII kompliciran je i nježan konjak, koji uglavnom ne podsjeća na žestoka pića. Njegov bouquet doslovno je višedimenzionalan, što znači da se na rubu čaše osjete suhe smokve, suhe datulje i narančina kora, dok u samoj čaši dominira crna čokolada, s nijansama kave i marcipana.

Okus je dug, mekan, umjereno sladak, jako raskošan, s čokoladom, narančom i bademima koji formiraju nezaboravan i beskrajan aftertaste. Tekstura je toliko glatka i meka, da Louis XIII peče manje od mnogih crnih vina. Remy Martinov Louis XIII uistinu spada u uzak krug najplemenitijih jakih pića  na svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.