Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnici Orijenta razmišljaju o penziji i traže nasljednike koji će očuvati renome te vrhunske slastičarne

orijent-g

Vlasnici najbolje klasične zagrebačke slastičarnice, Orijenta u Maksimirskoj, već godinama razmišljaju o odlasku u mirovinu. Šeherezada i Ivan Sučević, i Šeherezadina sestra Ildeza Tahiri, ove su se godine primakli konačnoj odluci o penziji. No, čvrsto su odlučili da neće prestati raditi dok ne pronađu adekvatnog nasljednika koji bi preuzeo slastičarnicu i zadržao njen visoki ugled, stvaran više od 80 godina.

orijent-zulfi-tahiri-1935

Zulfi Tahiri sa svojim slastičarima u Orijentu 1935.

Naime, prije 82 godine Zulfi Tahiri u Maksimirskoj je otvorio prvu verziju Orijenta. Sadašnja generacija preuzela je slastičarnicu 1987. godine, zadržavajući njene najjače adute poput izvrsnog kesten pirea i ručno napravljenih sladoleda, te stalno modernizirajući ponudu.

U tridesetak godina modernog Orijenta, samo su se dvije zagrebačke slastičarnice mogle s njime uspoređivati po kvaliteti, iako je riječ o sasvim različitim stilovima u pristupu proizvodnji kolača. Riječ je, naravno, o slastičarnicama Time i Mak na konac.

orijent-retro

Obitelj Sučević Tahiri spremna je ljudima koji će preuzeti njihov biznis ponuditi ne samo ime i prostor, nego i kompletne Orijentove recepture, Alibabinu špilju najdragocjenijih hrvatskih slastičarskih tajni.

Zauzvrat, vlasnici zahtijevaju jamstva da će Orijent i dalje prodavati ručno izrađeni sladoled od prirodnih sastojaka, da će se i dalje u svim kolačima koristiti samo najbolji dostupni sastojci, da će, znači, slastičarnica u svoju novu eru ući s jednako visokim standardima kakvi su postavljeni unatrag zadnja tri desetljeća.

Nadamo se da na sve vibrantnoj hrvatskoj slastičarskoj sceni ima ponešto dovoljno ambicioznih i odgovornih poduzetnika, koji su voljni sačuvati iznimno vrijedno Orijentovo nasljedstvo i koji su kadri poslovno unapređivati Orijentov brand. A dok se netko takav ne nađe, Orijent će normalno nastaviti raditi.  Ovih dana s veseljem ćemo probati njihove nove sladolede.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.