Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHAMPAGNE SOCIALIST Socijalistički šampanjski bar u Milanu beskrajno je zabavan i pomalo poučan

champagne-socialist

U Champagne Socialist u petak navečer se nije moglo stati od gužve. Dvije male sobice s čijih zidova otpada boja, bile su pune studentica i studenata čija bi se svjetonazorska orijentacija mogla poklapati s aktivističkim imenom ovog skoro briljantnog vinskog bara. Champagne Socialist posvećen je, zapravo, prirodnim vinima, premda na čaše toče i desetak pjenušaca uključujući i jedan šampanjac. Srce ponude čine oranži. Na šanku i na policama izloženo je barem petnaestak Radikonovih i Gravnerovih buteljki. I još milijun drugih za koje nikad nismo čuli.

champagne-socialist-vino

Izbor vina na čaše relativno je uzak u usporedbi sa svom raskoši na zidovima, no bio nam je dovoljan da provedemo jako zabavnu i prilično poučnu večer, koju smo počeli s oštrim blanc de noirsom šampanjerije Buviere. Zatim smo probali nekoliko maceriranih trebbiana i fiana, pa jedan odlični, vibrantni pecorino iz Marchea (ta će sorta uskoro postati nova vruća stvar u talijanskoj vinskoj industriji), no daleko najsnažniji dojam ostavio je Nur.

champagne-socialist-bar

Nur je cuvee verdicchia, trebbiana i neke od malvazija što ga proizvodi vinarija La Distesa. La Distesu vodi Corrado Dottori, doktor maceriranih vina koji frapantno sliči na Franka Zappu. Nur je, dakle, istodobno voćno sladak, pa prepun mirisa lanolina tipičnog za oranže, jako svjež, pa savršeno gladak i zaokružen. Nur je vino po kojem ćemo pamtiti svibanjski posjet Milanu.

Kako su momci is socijalističkog champagne bara ideološki dosljedni, tako je i jelovnik podijeljen na segmente Propaganda Agraria sa sirevima i suhomesnatim proizvodima lokalnih malih eko proizvođača i Conserve Artigianali s raznim ribama u ulju koje proizvode španjolske i portugalske ribarske zadruge, a u baru ih serviraju u starinskim konzervama. Pa smo probali genijalno sočan i slatki culatello od vepra, zatim ne baš impresivne male lignje iz neke portugalske zadruge ali i zaista senzacionalnu alpsku ricottu s genijalnim sušenim rajčicama.

champagne-socialist-sala

Socijalistička vina i agropropagandna hrana opravdali su svoje ime i kad je stigao račun. Desetak čaša posve originalnih vina i tri tapasa platili smo, u centru Milana, 100 eura. Tko god navraća u Milano a zanima ga vino, naprosto ne smije ne posjetiti Champagne Socialist.

champagne-socialist-hrana

 

CHAMPAGNE SOCIALIST
Via Lecco 1, Milano

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.