Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krajnje je vrijeme da hrvatski vinari počnu proizvoditi suhi rose

pink-day-2018-mimara

Ružičasti Sancerre Pascala Joliveta bio je uvjerljivo najbolje vino uobičajeno veselog i šarmantnog Pink Daya, koji se u subotu popodne, u ljetnim vremenskim uvjetima održao u muzeju Mimara. Jolivetov pink Sancerre, napravljen od crnog pinota, vino je moćne strukture bazirana na jakim kiselinama, jakog vinsko voćnog okusa, bez imalo osjećaja slatkoće. Whispering Angel, koji se točio na istom, Acrobatovu štandu, također ostavlja dojam svježine i suhoće. 

Nasuprot tome, većina domaćih rosea koje smo u subotu probali, igraju na kartu navodne privlačnosti ostatka šećera u ružičastim vinima. Što ih, zapravo, čini beskrajno dosadnima. Ova ocjena nažalost vrijedi i za rosee nekih vinara koje iznimno cijenimo. Od petnaestak domaćih uzoraka koje smo u subotu probali u Mimari, tek su se Tomićev Opolo Nobile i Geržinićev Rose te par klasičnih, poznatih pjenušaca isticali čistim, nezašećerenim okusom. Potpuno je nerazumljivo zašto hrvatske, ali i slovenske vinarije i danas vinificiraju rosee po uzoru na zloglasni portugalski Matheus umjesto po uzoru na moderni, suhi Whispering Angel, kad se to provansalsko vino prodaje u nekoliko milijuna buteljki, a potražnja stalno raste. Whispering Angel model je globalno ultrauspješnog rosea, a nipošto nema aftertaste po šećeru. Posve je nevjerojatno kako većina hrvstskih priizvođača rosea to još nije razumjela.

Andro Tomić

Osim puno ružičastih vina, na izložbi maslinovih ulja u sklopu Pink Daya prvi smo put probali Vodnjansku crnicu bujšćinske obitelji ZubinRadi se o aktualnom šampionu Flos Oleia, koji svojom punoćom, intenzitetom i osobnošću zaista zaslužuje najvišu moguću ocjenu. Iza sobe s maslinovim uljima, u Mimarinu vrtu predstavljen je prvi hrvatski Bubbly Bar. Bubbly Bar zagrebačke poduzetnice Tamare Domljanović zgodno je vozilo koje toči charmatpjenušac iz bačve pod pritiskom, pa je vino uvijek nepogrešivo svjeże . Nadamo se da će ova sjajna ideja zaživjeti.

Obitelj Zubin

Najbolje ocijenjeno hrvatsko ulje u zadnjem Flos Olei

Bubbly Bar Tamare Domljanović

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.