Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na večeri pjenušaca u zagrebačkom Balonu prvi smo put kušali izvrsni Taittinger iz 2009.

balon-terasa1

U Balonu na Prisavlju, jednom od zagrebačkih restorana s atraktivnom terasom, Vivat Borisa Ivančića priredio je odličnu ljetnu zabavu. Srpanj i kolovoz najbolji su mjeseci za uživanje u pjenušavim vinima (premda se, naravno, najviše pjenušaca i šampanjaca proda o Božiću), pa je gospodin Ivančić sinoć predstavio dio svog opsežnog pjenušavog programa, koji se izvrsno složio sa zagrebačkim vrućinama.

Za aperitiv je poslužen Col de Salici iz 2016. godine, jedan od vodećih prosecca na hrvatskom tržištu: ovaj je Col de Salici izrazito mirisao po vrlo zrelim bijelim breskvama. Uz rižoto s mladim graškom i špinatom pili smo Montenisu, Antinorijev tradicionalno proizvedeni pjenušac iz Franciacorte; radi se o vinu ozbiljnog, čvrsto strukturiranog tijela, klasičnog, šampanjskog prvog mirisa po pepelu i čistih degoržacijskih cvjetnih aroma. Franciacorta Montenisa jedno je od dva najbolja vina koja smo sinoć probali. Uz precizno pečenu tunu točio se Bouvet Ladubay Rose Excellence, šarmantni pjenušac iz doline Loire koji skoro redovito pijemo u kafiću Leone na Kvaternikovu trgu.

Bouvet Ladubayov Rose, proizveden od cabernet franca, ujedinjuje cvjetno voćne mirise i proljetnu, energičnu svježinu s ponešto zaokruženijim tijelom koje se uspješno nosilo s polusirovom tunom. Freixenetova Reserva Real jedini je pjenušac iz jučerašnje selekcije koji je imao izražene tercijarne, zemljasto-začinske arome. No, njegova svježina i elegancija odlično su se nadopunjavale s dekadentnim mirisima i okusima tog prestižnog Freixenetova vina, proizvedenog u čast španjolskog kralja Juana Carlosa, u vrijeme dok se Katalonija još nije kanila odcijepiti od Madrida.

A zatim je, uz vrlo zanimljiv i čisto prezentiran teleći frikando, na stol došao vintage Taittinger iz 2009. godine. Taittingeri s oznakom berbe spadaju među najbolje vrijednosti za novac među svim šire dostupnim šampanjcima. Berbe 2006. i 2008. bile su jednako plemenite i zanosne, kao i šampanjci iz kategorije luksuznih etiketa. Berba 2009. nipošto ne spada među klasične šampanjske godine. No, bila je prilično solidna za pinot noir, a Jancis Robinson vina smatra pristupačnim, za rano ispijanje. Taittinger iz 2009. potvrđuje ocjene gospođe Robinson, jedne od najvažnijih svjetskih vinskih publicistica. Ovaj cuvee napravljen od chardonnaya i pinot noira, već je sada u optimalnoj formi. Njegov je bouquet, kojim dominiraju chardonnayevo bijelo cvijeće i citrusi, naprosto lijep, dok je tijelo nabildanije nego kod većine Taittingerovih šampanjaca. Istodobno, osjećaj u ustima ekscentrično je elegantan: radi se o jednom od onih šampanjaca koji zaslužuju velike škampe i pravi kavijar. Veliki, briljantni Taittinger iz 2009. godine, skupa s jazz bandom koji je na Balonovoj terasi vrlo kompetentno izvodio stare klasike, pokazao je kako ljeti u Zagrebu može biti zamamno i zabavno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.