Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je Krug iz 1928. jedan od najboljih šampanjaca svih vremena

Kad smo prije nekih pet godina šetali ne tako spektakularnim Krugovim podrumima u Reimsu (Ruinartovi su, primjerice, puno dramatičniji), zgodna PR-ovka, čija obitelj Krugu prodaje grožđe već stotinjak godina, posebno nas je upozorila na malu osvjetljenu vinoteku u velikom, mračnom podzemlju. “Ovdje čuvamo osobito vrijedne boce,” kazala je dama, “Tu imamo i još ponešto buteljki iz legendarne 1928.” Londonski vinski magazin Decanter u svom je najnovijem broju uvrstio baš Krug iz 1928.u rubriku Wine Legends.

Krug koji upravo navršava 89 godinu proizveden je od 70 posto crnog pinota, 8 posto pinot meuniera i 22 posto chardonnaya. Prinosi iz te fenomenalne berbe varirali su između sedam i osam tona po hektaru, a sadašnja cijena ovog aristokratskog veterana iznosi oko 15 tisuća funti za jednu bocu.

Krug iz 1928. proizveo je osobno Joseph Krug (u ono doba Krug nije zapošljavao ni glavnog podrumara ni glavnog masterblendera). Joseph Krug bio je pradjed Oliviera Kruga, današnjeg brand ambasadora najbolje šampanjske vinarije. Kao i danas, sva su se početna vina vinificirala zasebno, s obzirom na položaj, u rabljenim hrastovim bačvicama. Premda je vino prodano en primeur, pretežno londonskoj vinskoj kući Berry Bros and Rudd, Krug je prije 1939. kad se berba 1928. pojavila u opticaju, otkupio natrag većinu buteljki. 

Kako se vintage šampanjci baš nisu prodavali za vrijeme rata, ni prvih poratnih godina, i kako su trgovci početkon pedesetih smatrali da je 1928. već prestara, Krug se odjednom suočio s ozbiljnim viškom jednog od svojih najboljih šampanjaca svih vremena. Zato je 1928.ponovo puštena u prodaju sredinom osamdesetih, kroz Krugovu jedinstvenu ediciju Collection, i zato smo u Krugovom arhivu mogli vidjeti, ali ne i probati, cijelu stalažu 1928. godine. Oni koji su probali, poput švedskog šampanjologa Richarda Juhlina, kažu kako je riječ o najslavnijem od svih šampanjaca, premda je poslije toliko godina postao madeiriziran (żestoko oksidiran). No, Juhlin je uvjeren kako bi Krug iz 1928. u magnumu i danas bio u savršenom stanju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.