Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Deset najvažnijih hrvatskih chefova za prvu polovicu 2017.

sakota-g

Naša redovita polugodišnja lista najboljih hrvatskih chefova(konačnu ćemo godišnju listu objaviti u prosincu) ne može, naravno, reflektirati potpuno stanje u hrvatskoj restoranskoj industriji. Dobar je dio restorana na obali proradio tek u kasno proljeće, pa zato na ovoj listi nema kuhara iz Dalmacije poput Zirojevića, Udovičića i Sanjina, koji bi svakako konkurirali za hrvatski top ten. Ova je lista naprosto odraz stanja na gatronomskoj sceni u prvih šest mjeseci.

1. Tvrtko Šakota, Xató

Novi Šakotin restoran postavlja sasvim nove hrvatske standarde kad je riječ o koncipiranju fine dininga, te se ozbiljno približava pravoj visokoj kuhinji. Večernji degustacijski jelovnici suzdržano su spektakularni, dok je hrana za ručak čista, srčana i drukčija no u većini domaćih restorana: burger od divljači je jako, jako dobar.

2. David Skoko, Batelina

Skoko ostaje jedini dosljedni protagonist visoke kuhinje u Hrvatskoj, ako modernu visoku kuhinju definiramo kao istraživanje i uspješnu realizaciju krajnjih mogućnosti pojedinih sastojaka. Sve ono što je Skoko kadar napraviti sa svojim, često podcijenjenim ribama, zaista je fenomenalno.

3. Rudolf Štefan, Pelegrini

Pelegrinijeva dominacija hrvatskom restoranskom scenom gotovo da je nezabilježena u cijeloj povijesti našeg ugostiteljstva. Pelegrini već nekoliko godina u svim važnijim izborima osvaja titulu restorana godine. U lanjskom izboru Kulta Plave Kamenice, u kojem su glasovali isključivo profesionalci, Pelegrini je pobijedio s četrdesetak bodova razlike u odnosu na drugoplasirani restoran. Budući da je gospodin Štefan jedini Pelegrinijev mastermind, logično je da on, dok god Pelegrini bude funkcionirao na sadašnjoj razini, mora biti u najužem vrhu svake liste najvažnijih hrvatskih chefova.

4. Danijel Đekić, Monte

Jedina hrvatska Michelinova zvjezdica automatski kvalificira chefa Đekića u gornji dio izbora najboljih domaćih kuhara. Ovog smo se svibnja uvjerili koliko je hrana u Monteu hedonistička, precizno pripremljena i atraktivno prezentirana.

5. Priska Thuring, Dubravkin put

Otkako se pridružila Dubravkinom putu, u ovaj klasični zagrebački restoran vratila se ozbiljna gastronomija. Priskina kombinacije jednostavne, ali izrazito sezonske hrane za ručak i fine dininga za večeru, skupa s njenom sjajnom tehnikom i prilično beskompromisnim stavom kad je riječ o svježini i kvaliteti sastojaka, uvrstili su Dubravkin put među najvažnije hrvatske restorane.

6. Goran Kočiš, Noel

Uzorna radna etika, puno talenta, stalna želja za učenjem i ispravna procjena kretanja trendova na hektičnoj zagrebačkoj restoranskoj sceni, pomogli su Goranu Kočišu i njegovom partneru sommelieru Ivanu Jugu, da u samo pola godine Noel od gastrotainmenta odvedu u čisti fine dining, jedan od najboljih u Zagrebu i Hrvatskoj.

7. Ana Grgić, Esplanade

Ana Grgić u svom sad već petogodišnjem mandatu nikad nije bolje kuhala, i nikad nije bolje vodila Esplanadine kuhinje. Glavni restoran najboljeg zagrebačkog hotela, Zinfandel’s, sada je dobar do odličan, dok je Le Bistro pouzdan i vibrantan.

8. Jeffrey Vella, Oranž Streets

Tehnički vjerojatno najbolji hrvatski kuhar, Vella i od posve jednostavnih, bazičnih jela iz mikrokuhinje malog bistroa blizu Cvjetnog trga, izvlači izvanredne okuse. Stalne promjene menija, uvođenje novih formata popularne hrane i nepogrešivi osjećaj za elemente koji čine dobar brzi ručak, pretvorili su Oranž Streets u jedno od najpopularnijih mjesta u Zagrebu.

9. Andrej Barbieri, Barbieri’s

Okej, Andrej Barbieri, za kojeg držimo da je jedina stvarna hrvatska kuharska zviejzda, u svom novom restoranu namjerno kuha ispod razine onoga što smo jeli u Bevandi. No, Barbieri je usmjerio zagrebački restoran tako da bude masovno prihvaćen, u čemu je savršeno uspio. Sam Barbieri provodi iznimno puno vremena u kuhinji, brine se oko nabave, mijenja menije i čini većinu gostiju sretnim i zadovoljnim. A katkad se u Barbieri’s doista može pojesti i hrana najvišeg ranga, poput jedne fantastične fiorentine , u kojoj smo uživali prije dva mjeseca.

10. Filip Horvat, Ab Ovo

Mladi Filip Horvat podjednako je dobar i kada priprema naizgled bazična jela poput burgera od tune, i kada se igra s vrlo ozbiljnim, bogatim okusima, kao u tartaru od srnetine s jusom od srne. Ab Ovo već je više od godinu dana iznimno uspješan, a Horvat je na putu da postane jedan do najrelevatnijih hrvatskih chefova.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.