Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šest uglednih burgundskih vinara ove će godine zajedno proizvesti 600 butelja famoznog Montracheta

montrachet

Mrazevi i tuče nanijeli su golemu štetu nekim burgundskim vinogradima. Među ostalim, teško je stradao i Le Montrachet, sigurno najglasovitiji vinograd chardonnaya na svijetu. Le Montrachrt ima svega osam hektara, a podijeljen je na dvadesetak vlasnika, i tridesetak vinarija.

Šestero vlasnika odlučilo je da ove godine, zbog ekstremno malih prinosa uvjetovanih  lošim vremenom, neće proizvoditi vlastite Montrachete, nego će zajedno napraviti ukupno dvije bačve, oko 600 boca Montracheta iz 2016,  piše portal Bourgogne Aujourd’hui.

Udružuju se Romanee Conti, Comte Lafon, Domaine Leflaive, Guy Amiot, Lami Pillot i Domaine Fleureot. Ovaj jedinstveni Montrachet bit će vinificiran i buteljiran u Domaine Leflaive. Vino se, međutim, neće prodavati, nego će se točiti isključivo na kušanjima i posebnim događanjima. Dođe li ipak nešto od tih buteljki na sekundarno, aukcijsko tržište, može se očekivati da će se odmah uvrstiti među najskuplja vina svih vremena. Primjerice, sedam boca Romanee Contijeva Montracheta iz 1978. godine svojedobno se u New Yorku prodalo za 167 500 dolara. A tog je Montracheta bilo znatno više od 600 buteljki.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})