Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LA NOMPAREILLE 2010. Razigrano vino od Chenin Blanca, slavne sorte o kojoj nažalost ne znamo ništa

nompareille-g

Chenin Blanc jedna je od najvažnijih francuskih bijelih sorti vinskog grožđa. Chenin Blanc vjerojatno potječe iz doline rijeke Loire, a prvi zapisi o njemu datiraju iz devetog ili desetog stoljeća. Danas je Chenin Blacn raširen po prekooceanskim vinskim zemljama, a najrasprostranjeniji je u Južnoj Africi, gdje je poznat i pod imenom Steen. Najbolji chenini, međutim, dolaze iz Francuske i to iz apelacije Vouvray, gdje vinarija Huet, i nakon što je prije trinaest godina promijenila vlasnika (dotad je bila u obiteljskom vlasništvu), proizvodi neka od najspektakularnijih francuskih poluslatkih i slatkih vina uopće.

Huetova su vina na glasu zbog nevjerojatne dugotrajnosti: za mnoga se preporučuje da se počnu piti oko četrdesete godine života, dok ona osobito prestižna traju između 80 i 120 godina Tajna vječnog života loirskih chenina jest u visokoj kiselini, koja je tom grožđu omogućila da postane izvrsna sirovina za pjenušce.

Osim slatkih i pjenušavih vina, francuski chenin blanc može dati i izvrsna suha vina, osobito u loirskim apelacijama Anjou i Samour. Prošlog smo petka, u sve punijem bistrou Divas u Martićevoj ulici, popili buteljku La Nompareillea iz 2010. godine (Divas ne drži to vino, nego smo ljubazne konobare pitalu smijemo li piti našu buteljku). La Nompareille proizvodi velika tvrtka Bouvet Ladubay, koja je kod nas osobito poznata po pjenušcima: Rose je gotovo izvrstan.

nompareille-id

La Nompareille iz 2010. godine pokazuje kako chenin blanc, ako se urod drži pod nadzorom, i u suhim izdanjima može dati vrhunsko vino. La Nompareille iz 2010. godine još je sasvim mlad, svjež, poletan i razigran kao, recimo, malvazije iz lanjske berbe. Njime dominira kičma koja se bazira na laserski oštroj kiselini, dok se na nosu, uz biljne i cvjetne, stvaraju lagani petrolni elementi, koji ne podsjećaju na rizling nego na semillon, jedno drugo veliko francusko bijelo grožđe čija vina također mogu trajati cijelu vječnost (semillon je odgovoran za Chateau D’Yquem koji, baš kao i Huetova slatka vina, katkad dozrijeva dulje od stoljeća; suhi semilloni iz Hunter Valleya u Australiji rutinski se piju poslije dvadesetak godina).

Na okusu, La Nompareille je prepun jabuka (čini se da su izbjegavali malolaktičku fermentaciju), krušaka i limete. Vibrantna kombinacija ekstremne svježine, čistih voćnih okusa i petrolnih ili, preciznije rečeno, lakasto-voštanih nijansi, ne dopušta nam da prestanemo piti to vino, od samo 11,5 posto alkohola. La Nompareille je jedno od naugodnijih iznenađenja što smo ih ove godine kušali u Hrvatskoj.

Gastropreporuka Kamenice, sirovi škampi, klasični rižoto, vrlo snažni začini (poput currya s koksovim mlijekom), spring rollsi te, naravno, sve vrste sushija i sashimija. Nigiri s torom čini nam se optimalnim jelom uz La Nompareille.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.