Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krug je pustio na tržište Clos du Mesnil 2002. Svi tvrde da će biti jedan od najtraženijih kolekcionarskih šampanjaca

krug-glavna

Francuska šampanjska kuća Krug upravo je na tržište pustila šampanjac Clos du Mesnil 2002. Svaki izlazak Clos du Mesnila je događaj, a ovaj je jedan od najznačajnijih dosad.

Šampanjske kuće svoj karakter i stil grade na kombiniranju najboljih vina iz najboljih vinograda, ali što kad je jedan vinograd jednostavno savršen sam po sebi, i daje spektakularno vino? U Champagni je malo takvih, a Clos du Mesnil je dragulj među njima.

Mali vinograd u srcu komune Mesnil sur Oger, jednog od najboljih područja Champagne odakle dolazi i Salon, ima svega 1,84 hektara prastarih loza chardonnaya. Priča kaže da su braća Rémi i Henri Krug 1971. dobila Clos du Mesnil u sklopu 6 hektara vinograda koje su kupili u Mesnil sur Oger. Rekli su im da su vinograd 1698. ogradili Claude Jannin i Pierre Dehée Metoen.

Neki tvrde da su loze već bile tamo, a drugi da ih je 1698. zasadio Janninov sin Gaspard. U Krugu objašnjavaju da je ograđivanje u Clos du Mesnilu stvorilu posebne uvjete, primjerice drugačiju mikrofloru nego u okolici i dva stupnja višu prosječnu temperaturu, koji doprinose jedinstvenom karakteru šampanjca.

clos du mesnil vinograd

Clos du Mesnil

Clos du Mesnil svijet je otkrio tek 80-tih. Kad su braća Krug vidjela da vinograd iz berbe u berbu daje najbolja bazna vina koja su ikad imali, odlučili su napraviti Krug Clos du Mesnil. Prvi je bio iz berbe 1979. a na tržište je pušten 1986. To je zauvijek promijenilo poziciju Kruga.

Stvorili su esencijalni clos šampanjac, čija se svaka berba očekuje kao veliki događaj, ne samo zbog prestiža i ograničene proizvodnje – 2002. je proizvedeno svega 13.278 boca i 500 magnuma – već zbog impresivnog i divnog karaktera tog šampanjca. Prije nekoliko godina u Krugu smo kušali Clos du Mesnil iz 1979., kremastost tog šampanjca bila je nevjerojatna, kao i njegova vitalnost, imali smo osjećaj da pijemo vino staro 10 a ne 40 godina i bilo je to jedno od onih iskustava koja postavljaju nove kriterije.

Kažu da će Clos du Mesnil 2002. biti teže nabaviti nego prijašnje berbe. Glavni enolog Kruga Eric Lebel na predstavljanju šampanjca rekao je da je riječ o najboljoj berbi desetljeća i usporedio je s velikim berbama 1990. i 1996 . “Godina 2002. bila je milosna i velikodušna; konstantno topla, relativno suha i grožđe je sazrijevalo u idealnim uvjetima. Izdašan urod i klima dali su nam prekrasno grožđe”. Clos du Mesnil 2002. Lebel opisuje kao energičan, delikatni šampanjac sa svježim voćnim notama, puno citrusa, papra i začina na toplom briošu s oraščićima. Ukratko,“sve što želite od kompletnog, besprijekorno uravnoteženog šampanjca”.

Glavni enolog Kruga Eric Lebel

Svaka boca Kruga Clos du Mesnil 2002. je numerirana i ima KrugiD, koji vlasnicima omogućava da putem Krugove aplikacije i web stranice istraže njezinu povijest i dobiju osobni uvid Erica Lebela u  ekspresiju berbe. Clos du Mesnil 2002. predstavljen je u samom vinogradu, tijekom Svjetskog festivala Kruga. U prodaju je pušten godinu dana nakon berbe 2003. jer je Lebel ocijenio da ima jači potencijal starenja.

U sliječnju je na tržište izišao Krug 2002. koji je ekspert za šampanjce Michael Edwards opisao kao “šampanjac iz vlastite lige”, a Lebel kao “čistokrvnog pastuha”. Prvi je put predstavljen i Krug Collection 1990. Kolekcionarske šampanjce Kruga Eric Lebel pušta na tržište kad “uđu u idući život” nakon duljeg odležavanja u boci. Iz te velike berbe pustili su svega 1000 boca. Na predstavljanju Clos du Mesnila 2002. gosti su prvi put mogli kušati i blend za 171. izdanje Grande Cuvéea, onoga iz berbe 2015. koji će na tržište biti pušten 2022. Napravljen je od 45 posto pinot noira, 36 posto chardonnaya i 18 posto pinot meuniera, u blendu je 58 posto grožđa iz berbe 2015. a ostalih 42 posto čini 131 vino iz 12 različitih berbi od kojih je najstarija 2002.

Krug je Clos du Mesnil 2002. pozicionirao na 780 dolara po boci, ali budući da se Clos du Mesnil 2003. već prodaje za 865 do 1300 dolara, očekuje se da će cijena jako rasti. Neki trgovci u Velikoj Britaniji prodaju ga za oko 900 dolara, a njujorški Sotheby’s po početnoj cijeni od 945 dolara plus PDV. 

Šampanjsku kuću Krug 1843. osnovao je Joseph Krug i do 1999. je bila u vlasništvu obitelji. Tada ju je kupila korporacija LVMH, u čijem su vlasništvu i Moët & Chandon i Veuve Clicquot. Obitelj Krug ostala je u vinariji. Olivier Krug, sin Henrija Kruga, direktor je od 2009. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.