Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izgleda da su zahvaljujući lokalima s niskim cijenama kamenice napokon i u Zagrebu postale prava narodna hrana

kamenice

Pod zidom već treću subotu zaredom ponosno na Facebooku objavljuje natpis Sold Out. Zagrebački bistro Pod zidom je prije malo više od mjesec dana, usred vrhunca sezone kamenica, odlučio svake subote prodavati kamenice za osam kuna komad. Zagrepčani, koji slove kao skeptični prema ovim genijalnim školjkama (jer navodno ne vole sirovo ili se boje trovanja), požurili su podno Dolca, pa svake subote kupuju  baš svaku školjku koju im Borna Janeš, vlasnik restorana Pod Zidom, uspije ponuditi. Pod zidom, srećom, nije jedini protagonist renesanse kamenica u glavnom gradu.

Zagrebačka ekspozitura starog stonskog restoran Bota Šare, smještena na uglu Zvonimirove i Harambašićeve ulice, ove godine uz puni restoranski servis nudi sirove kamenice za 12 kuna po komadu (pohane koštaju 15 kuna). Lani su, ako se dobro sjećamo, koštale deset, I Bota Šare redovito prodaje sve kamenice koje iz vlastitog uzgajališta u Malom Stonu uspije dovesti u Zagreb. Očigledno je, dakle, da Zagrepčani nisu skeptični prema kamenicama, školjkama koje se u pariškim bistroima često otvaraju i prodaju na bačvama ispred ulaza u lokal. Zagrepčani samo nisu bili spremni plaćati 25 do 30 kuna, koliko jedna kamenica košta u većini boljih restorana. Čim se cijena najukusnijih i najaromatičnijih jadranskih školjki demokratizirala, ljudi su naprosto pohrlili da ih pojedu što više mogu.

Što je, zapravo, normalno. Premda svojim distinktivnim, mineralno jodnim okusom, neusporedivom teksturom i dugim završetkom svakako pripadaju visokoj kuhinji, kamenice su po definiciji masovna narodna hrana, od koje su u devetnaestom stoljeću živjeli i jadranski ribari i lučki radnici njujorških i londonskih dokova. Kamenice definitivno nisu fancy food, nego ono najbolje i najjednostavnije što možemo dobiti iz mora po široko prihvatljivoj cijeni. Stoga je odluka restorana poput Pod Zidom i Bota Šare da demokratiziraju cijenu kamenica, jedna od važnijih i inteligentnijih na aktualnoj zagrebačkoj restoranskoj sceni. Nadamo se da će kamenice, koje već u svibnju izlaze iz sezone, najesen naći mjesto na menijima svih ozbiljnijih zagrebačkih restorana, po cijenama koje neće biti visoke jer kamenice zasta nisu skupe. Barem ne one hrvatske, rovinjske, stonske ili šibenske.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.