Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novu kuhinju chefa Yannicka Allenoa napravili su dizajneri luksuznih automobila i prilično je impresivna

yannick-alleno-ledoyen-kuhinja

Chef glasovitog pariškog restorana Pavillon Ledoyen Yannick Alleno, nositelj tri Michelinove zvjezdice, nedavno je na svom Instagram profilu ponosno okončao izvještavanje o renoviranju kuhinje. Za svaki restoran gradnja nove kuhinje je golemi događaj, investicija koja može, ovisno o tome kako se izvede, presuditi o budućem poslovanju restorana. Kad je norveški arhitektonski studio Snøhetta dovršio novu kuhinju u French Laundryju chefa Thomasa Kellera vrijednu 10 milijuna dolara, kuhari i novinari putovali su u Kaliforniju na organizirana razgledavanja. Yannick Alleno svoju je kuhinju, smještenu u zgradu iz 18. stoljeća iza Petit Palaisa (Ledoyen je najstariji pariški restoran), odveo u neočekivanom smjeru.

https://www.instagram.com/p/BglLN1ihV_M/?taken-by=yannickalleno

Angažirao je inženjere DS Automobiles, premium brenda kompanije PSA. Što znači da su njegove nape, tople pultove i stanice dizajnirali najbolji Citroënovi inženjeri. Tu jedinstvenu instalaciju trenutno razgledavaju francuski novinari, jer Alleno je prvi chef čiju je kuhinju dizajnirala automobilska tvrtka. Alleno je htio dizajnere automobila jer smatra da oni najbolje razumiju ekonomičnost i multifunkcionalnost koji su mu potrebni u ograničenim uvjetima Pavillona Ledoyen. Brend DS odabrao je zbog toga što predstavlja francuski luksuz, i zato što je sam ljubitelj automobila.

DS je u 60 četvornih metara Allenove kuhinje smjestio funkcionalnu kuhinju koja bi inače zauzela više od 100 kvadrata. Glavni DS-ovi dizajneri Thierry Metroz i Céline Venet napravili su superelegantnu kuhinju koja podsjeća na klasične restorane i optimizira svaki milimetar prostora. Sve dimenzije prilagođene su kretanju brigade i sigurnosti, do najmanjih detalja poput odrezanih rubova na Molteni pećnicma koji kuhare štite od opeklina. Rasvjeta za mise en place spuštena je i posebno napravljena da ne opterećuje oči kuharima, koji mogu mijenjati i boje. Klimatizacija i zvučna izolacija kuhinju čine potpuno neutralnim prostorom u kojemu je puno lakše boraviti satima. Kuhinja je, opisuju novinari, vrlo tiha, stvara osjećaj mira i ugode, nema vrućine ni mirisa, čak je i pult za izbacivanje jela manje topao od onih u standardnim kuhinjama. Jedan zid kuhinje je ostakljen tako da kuhari imaju pogled na veliki park, a prolaznici mogu vidjeti što se događa u kuhinji. Granit za radne površine došao je iz Zimbabvea i obrađen je na poseban način kako bi se dobio optimalan omjer prianjanja i klizanja za većinu namirnica s kojima Ledoyen radi. “Uvjeren sam da smo s ovim projektom podigli ljestvicu izvrsnosti, posebno kada govorimo o ugodnijim uvjetima rada. Ovo je svjetski presedan u svijetu gastronomije, “izjavio je Alleno, “Nadam se da ćemo inspirirati druge restorane da počnu razvijati taj refleks, otvorene suradnje i brige za dobrobit zaposlenika. Što se nas tiče, mislimo da imao najljepšu od svih kuhinja.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.