Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo prvi hrvatski XO vinjak

krauthaker-vinjak

Vlado Krauthaker bacio se i u proizvodnju ambicioznih destilata. Od zelenca i šest drugih sorti proizveo je vinjak po receptu iz Cognaca. Krauthakerov vinjak, koji je prvi put buteljiran prije više od dvije godine i zove se jednostavno Vinjak, odležavao je deset godina u hrastovim bačvama od 350 litara. S obzirom na vrijeme odležavanja, Krauthakerov vinjak spada u kategoriju XO (extra old) klasificiramo li ga po kriterijima za konjake. Ovdje valja dodati da je sve do ove godine zakonski minimum za odležavanje XO konjaka iznosio šest godina.Tek je nedavno produljen na deset godina. Krauthaker je zasad napunio 2500 tisuće boca vinjaka, a već je prodao 1200 boca. Jedno od ciljanih tržišta za najluksuznije domaće žestoko piće predstavljaju hoteli. Trenutno se može probati u nekoliko hotela, uključujući lošinjsku Alhambru i zagrebačku Esplanadu.

Krauthakerov XO vinjak srednje je smeđe, ne prejake boje, s relativno blagim utjecajem drveta na bouquetu i na okusu. Vrlo je svjež, s osjetnom kiselinom i vidljivim citrusnim i začinskim elementima. Nije, međutim, do kraja zaokružen: na završetku se osjete rubovi. Boca od pola litre Krauthakerova vinjaka košta 476 kuna u vinariji, što ga i po cijeni svrstava među skuplje XO konjake. Primjerice, prema Wine Searcheru, boca od 0,75 Delamainova Pale and Dry XO konjaka, koji odležava dulje do 20 godina, košta prosječno 600 kuna (s tim da na pojedinim tržištima dostiže i 900).

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.