Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Lunchbreak karta Zagreba za proljeće 2018. 4. dio OD MAKSIMIRA DO DRAŠKOVIĆEVE

veganspek-g

U ovom se lijepom dijelu Zagreba nalaze tri odlična restorana (Noel, Ab Ovo i Mali bar), pet ili šest loših restorana te sasvim malo lokala s dobrim, relativno jeftinim i brzim ručkovima. I svi su, zanimljivo, koncentrirani u Martićevoj ili oko Martićeve ulice.

1. Bistro Veganšpek, Tomašićeva 6a

Ovaj pametno koncipirani melange mesa, ribe i vegetarijanskih i veganskih jela za razmjerno mali novac, svakodnevno privlači dovoljan broj gostiju da Veganšpek već kroz izlog izgleda puno. Brzi početni uspjeh Veganšpeka dokaz je da na zagrebačkoj restoranskoj sceni ima dovoljno prostora za promišljene inovacije.

2. Zlatna školjka, Martićeva 51

Zlatna školjka rubni je slučaj kad je riječ o cjenovnom kriteriju za uvrštenje u ovu rubriku (ručak s jednim pićem ne bi smio koštati više od 10 eura). Ipak, činjenica je da je ova poluriblja gostionica gotovo uvijek puna za ručak, da se gosti ne bune na cijene i da se u dnevnoj ponudi često nađu jela do pedesetak kuna, bilo da je riječ o srdelama, inćunima ili jelima na žlicu.

3. Zalogajnica Kod Šime, Martićeva 62

Ova legendarna krčma preko puta tržnice Kvatrić privlači najrazličitije goste: od bivših predsjednika Vlada, preko poslovnih ljudi do trgovaca s placa i profesionalnih ugostitelja. I svi su zadovoljni. Šime je lokalni šampion starinskih gableca. Ondje se kuhaju “domaća” jela na žlicu, pa tripice, a katkad i ponešto ambiciozniji recepti poput pašticade.

4. Grill Tomislav, Martićeva 62

Odmah do Šime smjestila se ova pouzdana roštiljarna s dobrim cijenama, gdje smo jednom uz standardno mljeveno meso s grilla na drveni ugljen uspjeli pojesti čak i vrlo korektno pečenu oradu.  Tomislav je inače omiljeni lokal trenutno najvećih zvijezda hrvatske televizijske proizvodnje, producenata serije Novine, koju je nedavno otkupio Netflix.

5. Budweiser, Heinzelova 17

Originalni Budweiser već je barem četvrtu godinu zaredom stalno pun, što znači da ondje konstantno nešto dobro rade. Za goste koji žele izaći iz uobičajenog Budweiserova repertoara ranga cijena (gulaši, roštilj i pohano, sve između 35 i 55 kuna), moramo sa zadovoljstvom priznati kako smo u zadnjih mjesec dana ondje dvaput jeli biftek koji su nam vrlo korektno ispekli.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.