Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Lunchbreak karta Zagreba za proljeće 2018. 1. dio CENTAR

lunchbreak-african

Otkako je prošla kriza, pauze za ručak postale su vrijeme koje redovito puni određeni tip restorana. Restorani orijentirani na lunchbreak moraju ispuniti prilično jasne uvjete: gost mora moći završiti ručak za najviše 45 minuta, hrana treba biti bar donekle žanrovski raznolika kako bi privukla što više ljudi koji su upravo istrčali iz svojih ureda da nešto pojedu, i račun na kraju ne smije biti velik, maksimalno desetak eura s jednim pićem, poželjno je i manje.
Kult Plave Kamenice napravio je popis zagrebačkih lokacija optimalnih za luncbreak, podijeljen na kvartove. Počinjemo s centrom, koji smo ovdje definirali kao prostor od Jurišićeve do Frankopanske te od Trga bana Jelačića do Esplanade, sa svim okolnim ulicama. U ovaj izbor nismo uvrstili pizzerije i burger barove jer ih smatramo zasebnim žanrovima, premda naravno mogu odlično funkcionirati i za lunchbreak.

1. Lari & Penati, Petrinjska 42a

Za Lari & Penati i dalje su potrebne rezervacije, premda je taj lokal otvoren prije mnogo godina. Dobri sastojci, odlični sendviči, fine velike salate i par ukusnih juha i konkretnih jela dobitna su kombinacija ovog dragocjenog street fooda.

2. Bagel & Lobster Barr, Jurišićeva 2

Bageli su omiljena lunchbreak forma u inozemstvu, pa bi vjerojatno mogli funkcionirati i kod nas. Cijene i brzina konzumacije odgovaraju idealnom lunchbreak modelu, a za raznolikost u ponudi (i cijenama) zaduženi su sendviči s jastogom.

3. Duck Fast Bistro, Teslina 17

Duck je dizajniran je za brze ručkove. Raznolika ali bazična hrana s placa, plus cijenama prihvatljiva vina vrhunskih domaćih proizvođača, plus činjenica da se ondje može jesti samo za šankom što ubrzava promet, učinili su Duck idealnim za lunchbreak.

4. African Cuisine & Bar, Gundulićeva 13

African Cuisine & Bar odlično je mjesto ako zaista nakratko želite pobjeći od posla i dramatično promijeniti ambijent. Hrana je neobična ali dobra (prženi plantani i govedina u ljutom umaku su odlični) južnoafrička vina su korektna, cijene niske, a postoje i vegetarijanske opcije. Kuhinja je, nažalost, katkad nedopustivo spora.

5. Le Mika, Masarykova 19

U Le Miki za pola sata možete pojesti heljdine palačinke (galettes) s dvadesetak nadjeva od lososa i kuhane šunke do ratatouillea ili pak klasične crepes Suzette, popiti čašu Fakina ili Coronice, i sve to skupa platiti, zavisno od nadjeva za galete, od 50 do 70 kuna. Galettes su zasitne kao pizza.

6. Haustor Haus, Masarykova 26

Jelovnik Haustor Hausa napravljen je baš zato da bi gostima omogućio da mogu pojesti nešto dobro skuhano, originalno i svježe do pedeset kuna. U prvim je tjednima poslije tihog otvorenja taj je koncept dobro funkcionirao.

7. Ginger, Masarykova 21

Prvi zagrebački jeftini a kvalitetni sushi i danas se odlično drži. Ginger je brz, zdrav i uglavnom ukusan, a dodatnu vrijednost daje terasa na jednoj od energičnijih i veselijih ulica u centru grada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.