Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jedna od najprestižnijih barskih pozicija na svijetu, ona glavnog barmena u American Baru u Savoyu, opet je slobodna! 

erik-lorincz
Glavni barmen American Bara Erik Lorincz

Erik Lorincz, glavni barmen broj 11 u gotovo 130 godina dugoj tradiciji objavio je da uskoro odlazi sa ove pozicije i da otvara svoj bar negdje u trokutu između Artesiana, Connaughta i Bara Termini. Nakon Martina Hudaka, koji dolazi na Cocktail Week Zagreb, Erik je drugi Poljak koji u kratkom vremenu odlazi iz ovog bara.

American Bar, za one koji nisu koktel geekovi, je bio uobičajeni naziv za barove sa kraja 19og i početka 20og stoljeća koji su posluživali miješana, kako su ih onda zvali, “američka” pića. Ovaj u hotelu Savoy je najdugovječniji od njih i danas ima kultni status zbog mnogih doprinosa povijesti koktel industrije. 1903. je tamo glavna bartenderica bila Ada ‘Coley’ Coleman – autorica klasika pod imenom Hanky Panky, a nakon nje je na istoj poziciji radio Harry Craddock, autor brojnih klasika (White Lady je jedan od njih), ali i legendarne knjige “Savoy Cocktail Book” koja je i danas popularno štivo među barmenima.

Lorincz je poziciju preuzeo nakon velikog preuređenja 2010., iste godine kada je i pobjedio na prestižnom World Class natjecanju. Zaslužan je za vraćanje stare slave ovog kultnog bara, ali i za osvajanje mnogih nagrada sa bar timom koji je okupio.

2017 – World’s Best Bar – World’s 50 Best Bars awards
2016 – Best International Bar Team – Tales of the Cocktail
2016 – Best Bar in Europe – World’s 50 Best Bars
2011 – World’s Best Hotel Bar – Tales of The Cocktail
2011 – Erik Lorinz – Best International Bartender – Tales of The Cocktail
2011 – Best Bar – Virtuoso Best of the Best Awards

Prije odlaska u svibnju ove godine, Erik će se pobrinuti za uvođenje nove koktel karte koja je u ovoj iteraciji inspirirana fotografijama Terry O’Neilla koje krase zidove bara. Karta će sadržavati 20 koktela i zajednički je rad čitavog tima. Declan McGurk, menadžer bara, ima sada pred sobom težak zadatak odabira Lorenczovog nasljednika za kojeg kaže da je moguće da bude odabran iz postojećeg tima, ali ne isključuje ni mogućnost dovođenja nekog posve novog. American Bar je nedavno, prvi put nakon 100 godina, zaposlio žensku senior bartendericu Philippu Guy, pa mi navijamo da se nasljeđe Ade ‘Coley’ Coleman nastavi i da jedan tako veliki bar povede trend ravnopravnosti u ovoj dominantno muškoj industriji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.