Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TAJNE STARENJA VINA Kako je Đakovačka graševina pobijedila Roedereov Blanc de blancs

tasting-arhivska

Prvo vino koje su nam u ponedjeljak navečer poslužiili na blind tastingu u Agavi bio je šampanjac impresivno bogato bouqueta, koji je sadržavao puno suhog voća, suhog cvijeća i kandiranih citrusa. Bouquet je bio toliko intenzivan, da smo u jednom trenutku pomislili na Selossea, da bi se kasnije odlučili za Bollinger, zbog prepoznatljivog tona kontrolirane oksidacije. I dok je na nosu bilo fenomenalno, u ustima se ovo staro vino potpuno raspalo na kiselu tekućinu i slatki dio, koji je poprimio okus mljevenog šećera tipičan za pregorene šampanjce s visokim dosageom. Naposljetku se pokazalo da se nije radilo o Bollingeru nego o Roedereru Blanc de Blancs iz legendarne 1996.godine, s dosageom od 10 grama.

Premda su visoke kiseline upućivale baš na tu berbu na koju je, uostalom, tipovao Agavin sommelier Darko Lugarić, mi smo mislili da se radi o 1989. ili 1990. jer nismo očekivali da bi se tijelo vrhunskog šampanjca iz zbilja vrhunske berbe moglo baš toliko raspasti nakon dvadesetak godina.

Poslije Roederera natočili su nam jantarno smeđe vino s jakim mirisom ruža. Miris ruža kasnije je prerastao u med i suho voće, dok su se na okusu nadopunjavali orasi i kiseline. Ovo slatko vino bilo je gotovo savršeno užitno, te nije pokazivalo visoke godine, osim bojom. Pokazalo se da je riječ o slatkoj Đakovačkoj graševini iz davne 1983. godine. I tako je Đakovačka graševina pobijedila jednu od najboljih šampanjskih kuća uopće (moramo priznati kako nikad nismo mislili da ćemo napisati ovakvu rečenicu).

Franjo Francem, jedan od najzaslužnijih veterana hrvatske vinske industrije, sinoć je u Agavi organizirao radionicu starih vina namijenjenu isključivo profesionalcima. Riječ je o jednoj u nizu tematskih radionica Hrvatskog Sommelier Kluba koje vodi gospodin Francem, i koje će Kult Plave Kamenice redovito pratiti.

Jučerašnja radionica bila je posebna i po tome što se radilo o potpunom blind tastingu. Kušači nisu znali ni sorte ni regije ni žanrove desetak prezentiranih vina.

Ali, tako je najuzbudljivije i najpoučnije.

Apsolutni pobjednik slijepog kušanja starih vina u Agavi bio je poluslatki Mladinim Rizling iz 1999. godine, kojeg je vinificirao (baš kao i graševinu iz 1983.) sam gospodin Francem. Još je nekoliko vina ostavilo dobar dojam, a samo dva od deset uzoraka bila su posve mrtva i tehnički neispravna: jedan rizling iz Pfalza iz 1987.godine i Madirazzin Dingač iz 1999.godine. Francemove iznimno korisne tematske vinske radionice za profesionalce nastavljaju se početkom travnja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.