Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stagnum iz 2008. koji se upravo pojavio na tržištu, jedan je od najboljih plavaca našeg vremena

stagnum-fb

Povijest Stagnuma, prvog hrvatskog kultnog vina, može se podijeliti u tri razdoblja, koja se stilski jasno razlikuju. U prvom razdoblju, u devedesetim godinama, Frano Miloš proizvodio je rustikalna ali krajnje originalna i ekspresivna vina, koja su usprkos povremenim tehničkim pogreškama snažno izražavala terroir njegova jedinstvenog vinograda u Ponikvama.

To je razdoblje završilo izvanrednim Stagnumom iz 2003. godine, velikim, moćnim i pomalo grubim, koji je, međutim, u slučaju većine boca (ne svih) koje smo probali perfektno izdržao test vremena, te se pretvorio u impresivno bogato zrelo vino. Drugo Stagnumovo razdoblje označava berbe između 2004. i 2007. kojima je zajednička značajka potraga za elegancijom i svježinom, što na vrhunskim pelješkim položajima nije lako postići. Treća Stagnumova faza počela je berbom 2008. koja se poslije šest godina odležavanja u bačvi i četiri godine u boci upravo pojavila na tržištu.

Treću fazu karakterizira ujedinjenje prve dvije. Novi je Stagnum gigantski velik, jako gust, pun alkohola i tanina, ali istodobno neobično elegantan, precizno balansiran i gotovo uljast. Riječ je o najboljem Stagnumu do danas (probali smo sve berbe) i o autentičnom vinogradarskom i podrumarskom trijumfu Frana Miloša, jednog od najvažnijih protagonista hrvatske vinske scene. Riječ je, naposljetku, o jednom od najfascinantnijih hrvatskih crnih vina našeg vremena.

Bouquet Stagnuma iz 2008. sastoji se od jakih balzamičnih nota, tipičnog mirisa vruće zemlje, elemenata makije te puno vrlo zrelih šljiva i trešanja (voćne se arome nisu izgubile poslije deset godina). U ustima je vrlo, vrlo gust s balzamičnim nijansama koje se miješaju s crnom čokoladom i okusima pečenog crnog voća, i s dovoljno svježine koja čuva ovo sjajno vino od usporedbi s prošekom. Stagnum iz 2008. spada među one vrlo rijetke plavce s dvadesetgodišnjim potencijalom.Veselimo se uživati u njemu i promatrati kako se mijenja u ovom i idućem desetljeću.

Gastropreporuka Ovaj smo Stagnum zasad probali uz teleći koljenicu, za koju je prejak, i uz krvavi biftek s kojim se sjajno složio. Možemo ga zamisliti uz jelena, goluba , janjetinu i velika jela od govedine, poput Bourguignona i pašticade.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.