Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć smo u Karla&Penati proslavili 10 godina i osam berbi Soluma Roberta Naprte

solum-naprta

Robert Naprta dugo je i uspješno radio kao novinar (bio je, među ostalim, urednik u Globusu u najboljim danima tog tjednika). Zatim je odlučio postati književnik, pa je napisao nekoliko uspješnih i zaista dobrih noir krimića. Pa je otkrio vino. Gospodin Naprta i njegova supruga Anita, također uspješna novinska urednica, kupili su prije više od deset godina imanje u Međimurju, točno na pola puta između Štrigove i Čakovca, gdje su chardonnayom zasadili mali vinograd na nadmorskoj visini od 370 metara.

Prva berba chardonnaya Solum dogodila se 2009. godine. Vino je imalo više od 15 posto alkohola, odmah se svidjelo Danieli Kramarić – što je bitno za novu upmarket vinariju – a etiketu za točno 666 buteljki koliko ih je napunjeno, izradio je poznati zagrebački umjetnik i cvjećar Saša Šekoranja. Kasnije su berbe Soluma varirale u stilu, ali to se vino definitivno nametnulo kao jedan od najekspresivnijih hrvatskih chardonnaya. Prije nekoliko mjeseci, Naprta je na tržište pustio i Solum Brut, svoj prvi pjenušac koji se pokazao iznenađujuće dobrim.

U povodu desete godišnjice vinarije, Robert Naprta u četvrtak je u Karla&Penati priredio vertikalno kušanje svih dosadašnjih Soluma. Karla&Penati je aneks zagrebačkog pra street food bara Lari&Penati u Petrinjskoj. Ovaj Off the record bistro još nije otvoren za javnost. Mogao bi proraditi tokom ljeta. Tasting je, prirodno, počeo ultrasuhim i moćnim pjenušcem. Onda smo probali uglađena i elegantna vina iz 2015. i 2013. pa dva jako ekspresivna vina iz 2011. i 2012. Oba su još jako svježa i mladolika, vrlo gusta, s tim da je neobično aromatična i raskošna 2012. vjerojatno najbolja boca koja je sinoć otvorena. Kišna 2010. pokazala je puno slanosti i mineralnosti te uvjerljivo nadmašuje reputaciju berbe, dok je 2009. lagano oksidirala, ali je uspjela zadržati neke pozitivne značajke svog golemog tijela. Vertikala Naprtinih vina uz koja smo, među ostalim, grickali briljantne pačje čvarke, pokazala je još jednom da je Solum jedan od najjačih vinskih brendova Bregovite Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.